Kilátás a völgybe a hullámok tetejéről

ERKÉLY- ÉS TERASZKORLÁTOK PERFORÁLT LEMEZZEL

Ház kilátással az Inn völgyére – itt aztán érdemes élni! De talán jól jönne még egy kis tenger is! Utópisztikusnak tűnik? Pedig nem az. Elég csak az erkély és a terasz korlátait megfelelően kialakítani. Mégpedig a MEVACO 2 mm vastag Creativ Line félhold alumínium perforált lemezével. Amikor a nap egy bizonyos szögben áll, a hullámok maguktól születnek meg. Ezt az álmot a dél-tiroli Barbian városában működő Seelaus lakatosműhely váltotta valóra egy régi osztrák megrendelőjük számára Münsterben.

Az ember csak ámul és bámul.

Vannak olyan emberek, akik a hegyeket szeretik, és vannak olyanok, akik a tengerre esküsznek. Ám vannak olyanok is, akik mindkettő szerelmesei. No, nekik nehéz dolguk van. Hacsak nincs kéznél egy olyan leleményes lakatosműhely, mint a Seelaus család saját vállalkozása a dél-tiroli Barbianban, amely egyik megrendelője számára két teraszt és egy erkélyt valósított meg a MEVACO perforált lemezéből. És hogy jön ide a tenger? A Creativ Line félhold, 2 mm vastagságú alumínium perforált lemez hullámmotívumot varázsol a járólapokra. Így a ház lakói mediterrán hangulatban élvezhetik a hegyek és az Inn völgyének látványát. Az ausztriai Kufstein járásban fekvő Münstert a Rofan-hegység veszi körül. A ház idillikusan, közvetlenül az erdő szélén, a falu fölött helyezkedik el.

Mint a mesében

A megbízónak a Seelaus lakatosműhellyel nagy szerencséje volt. Igaz ez fordítva is. „Ilyen megrendelőt kíván magának az ember!“ – mondja Christian Seelaus. A megvalósítás során a szakemberek ugyanis szabad kezet kaptak. „A perforált lemezt a MEVACO katalógusából mutattuk meg a megrendelőnek, és készítettünk egy rajzot is. Már ez nagyon lázba hozta, pedig eredetileg egy tiszta nemesacél szerkezetet képzelt el.“ A Seelaus lakatosműhely könnyedén meggyőzte őt az alumínium lemez előnyeiről. Utólagos porszórással ugyanolyan masszív, mint a nemesacél – ahogy azt a megrendelő megálmodta. Így hamar megtörtént az egyezség, és kezdődhetett a kivitelezés.

A tökéletes hullám – perforált lemezből

Miért épp Creativ Line félhold, 2 mm vastagságú alumínium perforált lemez? „Szívesen kísérletezem új dolgokkal“ – magyarázza Christian Seelaus. „A MEVACO alapanyagaival sokszor dolgoztam már, és jók voltak a tapasztalataim. Ezt a mintát én magam még nem ismertem, de rögtön megtetszett.“ Természetesen szerepet játszott a praktikussága is, ugyanis a porszórt perforált lemez nagyon jó korrózióvédelemmel bír. A lakatosmester a RAL 9005 mélyfekete szín mellett döntött. Rendelni pedig úgy rendelt, ahogy mindig is szokott – online. „Tényleg nagyon praktikus, hiszen a MEVACO-nak szuper weboldala van. Itt például, ha az ember megadja a darabszámot, automatikusan megkapja a teljes árat. Ha pedig felmerülne valamilyen kérdés, egyszerűen csak telefonálni kell. Ebben az esetben azonban erre nem volt szükség. Nem volt a megbízás olyan bonyolult.“ Christian Seelaus nagyon elégedett volt a szállítási határidővel is: „Nagyon gyorsan megérkezett, pedig méretre vágva rendeltük, ami más szállítóknál időt vesz igénybe. A korlátoszlopok és a kapaszkodók felszerelése után a korlátbetéteket közvetlenül be tudtuk illeszteni.“

Munka akadályokkal

A Seelaus műhely két emberét bízta meg a kivitelezéssel. Barbian és Münster távolsága 140 km, így napi 3,5 órás utazással is számolniuk kellett. „Számunkra ez nem jelenthet problémát“ – magyarázza Christian Seelaus. „Szívesen dolgozunk Ausztriában, ennek a megrendelőnek már több munkát is végeztünk. Ezenkívül pedig jó referencia, ha az ember az országhatáron túl is dolgozik. A változatosságról nem is beszélve!“ Ebben a tekintetben a lakatosműhely nagyon rugalmas. A burkolók munkájával azonban kevésbé voltunk elégedettek: „Nem ragasztották körbe a korlátoszlopainkat, amikor dolgoztak, összekenték őket. A megtisztításuk egy egész napunkba került.“ Olyan ember számára, aki mindig tiszta munkát ad át, ez aligha érthető. A projekt mindösszesen 4-5 hétig tartott. „Természetesen nem voltunk ott folyamatosan a helyszínen, csak 1-2 napos szerelésekre utaztunk oda. Közben elvégeztünk más munkákat is“ – meséli a lakatosmester.

Minden jó, ha a vége… perforált lemez!

„A minta valóban nagyon jól mutat. Ezek a fényre megszülető hullámok nagyon tetszenek nekem“ örvendezik Christian Seelaus. „Én személy szerint kevesebb nemesacélt alkalmaztam volna, de ez végül is csak ízlés kérdése. A megrendelő pedig elégedett az eredménnyel.“ A perforált lemezt ez alkalommal elsősorban nem takaróelemnek szánták, habár részint ez is cél volt, a megrendelő nem akarta kitenni magát idegenek kíváncsiskodó pillantásainak. Fő cél a dekoráció volt, függetlenül attól, hogy belülről vagy kívülről nézzük. „A korlátba nem építettünk teljes hosszúságában betéteket, így több fény jut be, és a kilátást sem korlátozza“ – magyarázza a mester.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.