01.04.2015

Perforált lemez: Hogyan válik egy egyszerű termék újra és újra közkedveltté, és hogyan marad mindig időszerű

Egyszerűnek tűnő dolgok néha ámulatba ejtő történeteket tudnak mesélni – s ha közelebbről szemügyre vesszük őket, sokkal komplexebbnek mutatkoznak, mint gondoltuk volna.

A perforált lemezek ún. félkész termékek, azaz olyan előre gyártott darabok, amelyek egy másik termék előállításhoz szükségesek. Esetünkben nincs többről szó, mint olyan lemezekről, amelyeken szabályos távolságokban egyforma lyukak helyezkednek el. Az ember azt gondolhatná, hogy az ilyen termékek valószínűleg nagyon hasznosak – felhasználási lehetőségeik azonban ugyancsak korlátozottak. Ám ebben az esetben ennek épp az ellenkezője igaz. Felhasználási területeik, alkalmazási lehetőségeik a lyukasztási formák széles palettájának köszönhetően szinte korlátlan.

Az alkalmazási lehetőségek e sokrétűsége a perforált lemezek egyik legfontosabb tulajdonsága. Ezt egészíti ki figyelemreméltó stabilitásuk, hosszú élettartamuk és esztétikus megjelenésük, amely első pillantásra talán alig fedezhető fel, mégis több mint egy évszázada nyűgözi le az építészeket és a formatervezőket.
A perforált lemezt más területeken még ennél is korábban alkalmazták, elsőként például kb. 150 évvel ezelőtt a mezőgazdaságban. Az idők során a termék alig-alig változott, felhasználási területei azonban lényegesen szélesedtek.

A lemezek sikertörténetében nem lebecsülendő szerepet játszottak az olyan neves gyártók, mint a Seidl + Mayer vagy a Sorst (e két vállalat fúziójából jött létre később a MEVACO GmbH). Miután idejében felismerték a termék kiváló tulajdonságait, következetesen törekedtek arra, hogy vevőiknek is bemutassák az alkalmazási lehetőségek gazdag tárházát.

Perforált lemezek a változó időkben
A perforált lemezek kezdetben főként a mezőgazdaságban kaptak szerepet, ott azonban a legkülönfélébb területeken. Mindenütt alkalmazták őket, ahol valamit szét kellett válogatni vagy meg kellett szűrni. A gazdák a perforált lemezt szitaként, a sörfőzők a komló leszűrésére használták, de megtalálhattuk a lemezeket a méhészetekben is.

A századforduló környékén egy egész új réteg kezdett el érdeklődni a perforált lemez iránt. Építészek és ipari formatervezők felfedezték, hogy a perforált fém kitűnően illeszkedik a szecesszió deklarált céljához, a funkció és a design ötvözéséhez. Forma és funkció, immáron egységes egészet alkotva, nem állt többé szemben egymással. Az acélt, vasat és az üveget homokkővel kombinálták, újabb alapanyagokat és formákat próbáltak ki.
A perforált lemezek közkedveltek voltak az 1920-1940-es években, a szecessziót követő Art déco irányzatban is – főként használati tárgyként, ipari jellegű designként, de természetesen továbbra is helyet kaptak az építészetben is. Alkalmazták őket homlokzatdíszítő-elemként, bútorként, de árnyékolóként is. Az Art déco könnyed stílusa amellett, hogy jobban épített a díszítésre és az ornamentikára, mint a szecesszió, megőrizte lelkesedését és elkötelezettségét az újszerű alapanyagok iránt. Az új igényeknek a gyártók, mint pl. a Seidl + Mayer igyekeztek megfelelni, így újabb és újabb lyukasztási és nyomástechnikákat, újabb és újabb lyukasztási formákat, lyukmező-elrendezéseket találtak ki, szem előtt tartva azt a célt, hogy termékeiknek a legkülönfélébb problémahelyzetekben akár speciális igényeknek kell megfelelniük.

Ez a cél 1945-öt követően sem vesztett fontosságából, azonban a felhasználási lehetőségek fókuszába hangsúlyozottan inkább a funkcionalitás került. A gazdasági csoda országában az optikai eleganciának kezdetben nem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget, így az újabb alkalmazások inkább az iparban jelentek meg. A perforált lemezeket megtalálhattuk a gépiparban, a bányászatban, különösen a cement- és kálisó-kitermelésben, vagy a vegyiparban. Megnövekedett igényeket támasztott a mezőgazdaság is. Egyre több berendezés, így szalmarázó ládák, osztályozó rosták, répamosógépek stb. alkatrészeként jelent meg a perforált lemez.

A funkcionalitás egészen az 1990-es évekig középpontban maradt, amikor is az építészet újra felfedezte maga számára a perforált lemezt. Ugyanúgy, mint a századforduló környékén, amikor a forma és funkció tökéletes egységét keresték. A gyakorlati hasznavehetőség és az esztétikai hatás napjainkra sok területen már magától értetődő követelménnyé vált. A perforált lemezek manapság már szinte mindenütt megtalálhatók. Szerepet kapnak kerítéséként, hangszigetelőként, ülőbútorként, parkban elhelyezett padként, de burkolnak velük homlokzatokat, sőt megjelennek erkélyek és lépcsők építőelemeként is.
A perforált lemezek tartósságuk miatt kiválóan alkalmasak az ilyen jellegű felhasználási módokra – teljes körű újrahasznosíthatóságuk miatt pedig kitűnően megfelelnek a környezetvédelmi elvárásoknak.

Amikor a tradíció és az innováció találkozik

Ha egy termék aligha megy át változásokon, alkalmazási divatját pedig jelentős mértékben meghatározzák a nemzetgazdasági szituáció, ill. az építészet és design áramlatai – hol kaphat hát teret az innováció?
Egyszerű, ugyanakkor figyelemre méltó választ talált a kérdésre a MEVACO GmbH, Európa egyik vezető perforált- és expandáltlemez-gyártója, ill. -szállítója. Amennyiben a termék változatlan marad, azokon a keretfeltételeken kell változtatni, amelyek közepette a gyártás és az értékesítés történik.

A sikeres hagyományokat követve a MEVACO mind katalógusaiban, mind weboldalán a termékminták bemutatása mellett számos alkalmazási ötlettel is szolgál. Az 1980-as évektől kezdődően a vállalat nem csupán a nagymegrendelőket tekinti célcsoportjának, hanem a fémfeldolgozó ipar kis- és középvállalkozásait is. Hiszen ki tudná jobban, hol van szükség újabb és újabb ötletekre, mint a helybéli lakatosmester? Ezen vezérelv határozza meg az ügyfelekkel ápolt kapcsolatukat, s ez vezetett a vevőkkel folytatott kommunikációs folyamatok optimalizálásához, a fémfeldolgozók mindennapi munkájának egyszerűbbé tételéhez.

„MI SEM EGYSZERŰBB” – szól a vállalat szolgáltatásait és időkezelését meghatározó, a partnerek igényeihez alkalmazkodó misszió elnevezése. Még ha régen elő is fordult, hogy a megrendeléstől a szállításig hetek, sőt hónapok teltek el, addig a kívánt termék ma négy napon belül szállításra készen áll. Minimális rendelési mennyiséget sem írnak elő, minden terméket szállítanak akár 1 db-os mennyiségben is. A kiválasztás, a rendelési folyamat, a szállítás és fizetés, valamint a szolgáltatások folyamatait optimalizálták annak érdekében, hogy vevőik kreativitásának ne szabjanak határt, hogy fémfeldolgozó partnereik jobban tudjanak saját munkájukra összpontosítani.

Innovatívnak lenni nem azt jelenti, hogy az ember rendszeres időközönként újra feltalál valami már meglévőt, hanem hogy ismerjük termékeinket, a piaci helyzetet, ismerjük és megértjük vevőinket. Így – ideális esetben minden várakozást felülmúlva – időben felismerhetők és kielégíthetők a támasztott igények. A konjunktúraciklusokkal szemben csak oly módon vértezhetjük fel magunkat, ha elavult termékeinket háttérbe szorítjuk, és ezzel párhuzamosan újabb piaci lehetőségeket kutatunk fel.