SR_IV-ME-Sigmund_Tisch_h2
VISSZA AZ ÁTTEKINTÉSHEZ

„Szívesen ismerkedem meg azokkal az emberekkel, akik a telefon másik végén ülnek.“

Johann Sigmund lakatosmesterrel a MEVACO „kerekasztaláról” beszélgettünk:

Egy egykori patkolókovács-műhelyből fejlődött ki a Schmid lakatosüzem a Schwäbisch Alb-hegység lábainál. A 110 éves vállalkozást ma az a Johann Sigmund vezeti, akinek már az apja is itt tanult. A csaknem 50 éves lakatosmester futással tartja magát jó kondícióban. A MEVACO kerekasztaláról folytatott beszélgetésünk során megismerjük a vállalkozás továbbadásának egy olyan sikertörténetét is, ami a kisiparban nem mondható mindennapinak.

Sigmund úr, hány dolgozójuk van?

Kilenc emberrel dolgozunk. A munkásaink száma az utóbbi négy évben csaknem megkétszereződött. Amikor öt évvel ezelőtt átvettem az üzemet, öten voltak.

Mekkora a műhelyük?

Az acélüzem 400 m2, a nemesacélüzem 200 m2. A nemesacél érzékenységére való tekintettel szigorúan el vannak különítve.

Milyen összetételű a törzsvásárlói körük?

Közel 70%-ban magánmegrendelők. Sokat vagyunk úton a környéken: Stuttgarttól, Endersbachon, Heilbronnon át egészen Ditzingenig.

Hogyan jutnak megrendelésekhez?

Abszolút nem reklámozok – még soha nem adtam fel egyetlen hirdetést sem. Az egyetlen, amit megteszünk, hogy részt veszünk az ipartelep fesztiválján. Olyankor sok ember jön ide.

Az idősebb Schmid úr érkezik hozzánk az irodába. A 70 éves korábbi cégvezető jókedvűen kapcsolódik be beszélgetésünkbe, és röviden mesél a vállalat történetéről.

(Günter Schmid:) A vállalatot én a negyedik generációban vezettem. A mesterség apáról fiúra szállt és a kör most bezárult… (nevet). Lakatosnak lenni mindig is remek szakma volt, és ma is az! Sok mindent meg tudtam valósítani, nehéz feladatokat is meg tudtam oldani. Ez az, ami mindig tovább hajtott, és ami mindig is örömet okozott. Mindannyian nagyon jól kijövünk egymással. Johann (azaz Johann Sigmund) azt mondja, jobban nem is dönthetett volna. És én is azt mondom, jobban nem is dönthettem volna. (Johann Sigmund:) Kerestük és rá is találtunk egymásra. Nem túl gyakori, hogy annyira összejön a dolog, mint a mi esetünkben.

Ez nagyon jól hangzik. Van olyan dolog, ami zavarja Önöket a munkában? Valami, amin szívesen változtatnának?

(hangosan nevet) Fel kellene találni azt a számítógépet, amibe az ember csak bedugja a papírt és azonnal kijön a kész árajánlat… Nézze csak, ez itt mind olyan árajánlat, amit még meg kell csinálnom… (rámutat egy gurulós kocsira, ami tele van dossziékkal) .. ez nagyon sok munka

Mi jellemzi Ön szerint a jó szállítót?

Ha megígér valamit, akkor azt be is tartja. A legfontosabb a megbízhatóság. Hogy most egy vagy két napig is eltart, míg szállítanak, az számunkra nem olyan lényeges. De ha megvan, hogy x napon szükségem van egy adott termékre, akkor az legyen is itt!

Mit értékel a MEVACO-ban?

Kitűnő a MEVACO szállítási szolgáltatatása.

Sigmund úr, mi volt az oka, hogy részt vett a MEVACO kerekasztal-beszélgetéseiben?

Hallani akartam, milyen javaslataik vannak a kollégáknak, hogy egyformán gondolkodunk-e. A MEVACO-t már régebb óta ismerem, Karl Fischerrel, a weilheimi kirendeltség értékesítési vezetőjével pedig együtt focizunk. Legutóbb 15 évvel ezelőtt voltam a MEVACO-nál üzemlátogatáson. Meg kell vallanom, hihetetlen, hogy a MEVACO milyen fejlődésen ment át az utóbbi időben. A gyártási folyamatok szigorúan szervezettek, minden automatizált. Fenomenális!

Igen, sok minden változott nálunk az utóbbi években: Új épületeket húztunk fel, az alapanyag-szállítás lényegesen gyorsabbá vált, a kívánt méretű termékeinkre garantált szállítási határidőket vállalunk. Az is új, hogy vevőinkkel egyre több tapasztalatcserét kezdeményezünk. Ön erről hogyan vélekedik?

Jónak tartom. Szívesen ismerkedem meg azokkal az emberekkel, akik a telefon másik végén ülnek. Nem jó az, hogy éveken át beszélek valakivel telefonon, aztán egyszer csak nincs ott többé, és akkor az jár a fejemben, vajon hogy is nézhetett ki? A kerekasztalnál eddig csak Karl Fischert ismertem. De most megismertem Fleer asszonyt és a többieket, akikkel megnéztük a gyártócsarnokot.

Hogyan profitált a kollégákkal, ill. a gyártóval való tapasztalatcseréből?

Elbeszélgettünk egymással, például olyan dolgokról, hogy egy másik lakatoskolléga hogyan készít el egy korlátot. S eközben új ötleteket is lehetett szerezni. Ahogy említettem, jónak találom, hogy most már személyesen is ismerem az embereket a MEVACO-nál. És most már azt is tudom, hogy a MEVACO-nak van lézeres vágógépe.

Mi tetszett Önnek leginkább a MEVACO-nál tett üzemlátogatás során?

Hogy a MEVACO-nál mennyire tiszta minden. Példaértékű a rend, az emberek ápoltak. Nagyon lenyűgözött. Őszintén szólva, erre nem számítottam.

Megváltozott a MEVACO-ról kialakított képe a kerekasztal-beszélgetés óta?

Korábban is tudtam, hogy a MEVACO egy jó cég. De hogy ott ilyen nagy tisztaság van, azt nem gondoltam volna, mint ahogy azt sem, hogy a gyártási folyamatok ilyen szisztematikusan szervezettek. Egészen ámulatba ejtő. Le a kalappal! De tényleg!

Eljön a következő kerekasztal-beszélgetésre is?

Még szép!!!

Mire büszke a munkája során?

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.