SR_IV-ME-3-BNikiel_h2
VISSZA AZ ÁTTEKINTÉSHEZ

„Nekem fontos, hogy azonnal tudjam, mi mennyibe kerül.“

Kalkuláció témában interjúalanyunk Bernhard Nikiel

Bernhard Nikielt a műhelyében kerestük fel munka közben. A Göller lakatosműhelyt nagyapja alapította 1949-ben. A 65 éves mester részben már a nyugdíjon gondolkodik. Lánya, Julia Nikiel ugyancsak lakatosként dolgozik, és a vállalkozást negyedik generációsként fogja átvenni.

Nikiel úr, mi volt 2014-ben a legizgalmasabb megbízása?

Mindegyik izgalmas volt. De vegyük például azt a projektet, amelyben az Önök perforált lemezét alkalmaztuk a Degerloch cég számára. Felújítottuk az összes ekélykorlátot, mindezt nemesacélból. Ez azért szokatlan, mert a legtöbb korlát horganyzott anyagból készül, amihez nem passzol a csiszolt nemesacél. De ezt persze a vevői igény határozza meg. A vevőt azonban lehet befolyásolni, mi is illene az épülethez. (Nikiel úr feláll, és hoz egy mappát az alkalmazásokról készült fotókkal.) Ez az én művem, építész segítsége nélkül. Ez az a csiszolt nemesacél, amiről beszéltem. (Egy épület fotóit mutatja.)

Mi jellemzi Ön szerint a jó szállítót/gyártót?

Először is a hozzáértés. Ha például a MEVACO-nál rendelek, nagy hozzáértéssel segítenek a telefonban. Rögtön megmondják az árat is, így tudom, mennyibe kerül a termék, és azonnal el tudom készíteni a saját ajánlatomat. Ez jó így.

Mit értékel a MEVACO-ban?

A MEVACO az egyetlen perforáltlemez-szállítónk. Ez magáért beszél. Nem? (mosolyog)

Mennyi időt vesz el egy napjából az árkalkuláció?

Naponta fél, egy órát. Egy átlagos, egynapos megbízás esetén kb. egy órát. A megbeszélés nagyjából ugyanannyi időt igényel, mint az ajánlattétel, így a mérleg egyensúlyban van.

Megrendelőinek fixárat ad?

Igen. A korlátok ára például fix. A szerelés költségét mindig a ráfordított idő függvényében számítom ki.

Mennyi időre van így körülbelül szüksége egy ajánlat elkészítéséhez?

Mindig a munka nagyságától függ. Néha 5 perc, néha egy óra.

Gyakorta kell utólag számolnia?

Mindig készítek elszámolást Minden munka után, ha az már lezárult, elszámolok. A kollégák felírják a gyártással, a szereléssel töltött időt. Többnyire azonban stimmelni szokott.

Mikor vannak problémák a vevőkkel az árak tekintetében?

Ha megkaptam a megbízást, akkor már nem szokott probléma lenni. Azt megelőzőleg előfordulhatnak viták. Ilyenkor egyeztetünk, hogy tudom-e tartani az árat. A viták mindig az árral kapcsolatban alakulnak ki. A vevők azt mondják: „A kollégája jobb áron vállalja“. Ilyenkor egyeztetünk.

Milyen gyakran fordul elő ilyesmi?

Gyakran előfordul, hogy a vevő egyszerűen nem telefonál többé. Ha utánaérdeklődöm, kiderül, hogy vagy leállította a projektet, vagy egy másik kolléga ára kedvezőbb volt, és ő kapta meg a munkát.

A MEVACO egyedüli gyártóként kínál vevőinek online shopot kötelező érvényű, mennyiségtől függő árral, ill. a termék rendelkezésre állásáról, szállítási határidejéről szóló információval. Ezt tudta?

Igen, de nem élek vele. Inkább telefonálok, jobban szeretem a személyes beszélgetést. Persze azért én is beléptem a digitális világba (mosolyog): A megrendelés visszaigazolása régebben mindig faxon jött, időközben pedig e-mailen.

Van valami oka, hogy az online shopot nem használja aktívan?

65 éves vagyok már, van egy hagyományos mobiltelefonom, de nincs iPhone-om. A számítógépet a lányom kezeli. Ő később biztosan máshogy csinálja.

(Rövid időre bejön a lánya az irodába. Őt is megkérdezzük.) Használja az online shopot?

(Julia Nikiel) Igen, gyakran belenézek. Főként, ha a rendelés során ellenőrizni akarom az árakat és a szállítási határidőt.

Mennyiben hasznosak Önnek a MEVACO all inclusive árai?

Rögtön tudom, mi mennyibe kerül, nem kell mérlegelnem, milyen költségek rakódnak még rá. Egy ár van, és kész – ez jó.

Fontos Önnek ez a fajta árstabilitás, illetve ez magától értetődő?

Számomra fontos, de nem minden szállító esetében van ez így. A MEVACO-nál nem kell rákérdeznem – ez tetszik nekem.

Lenne javaslata, hogyan tudná Önt a MEVACO még jobban segíteni az ár meghatározásában?

Pillanatnyilag nem jut eszembe semmi, amin javítani kellene. Minden stimmel, tulajdonképpen ideális a helyzet. Évek óta ugyanazokkal a szállítókkal dolgozom. A MEVACO-val már csaknem 20 éve.

Mire büszke a munkája során?

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.