SR_IV-ME-2-Plessing_h2
VISSZA AZ ÁTTEKINTÉSHEZ

„Korlátok ezernyi változatát készítjük. – létezik hát standard?“

Kreativitás témában interjúalanyunk Rainer Plessing

Remseck központjában áll Rainer Plessing műhelye, irodája és háza. 11 alkalmazott dolgozik itt mintegy 350 m2-en. Rainer Plessingnek már a nagyapja is, aki 1931-ben vette át a céget, elkötelezett közéleti ember volt, apja pedig vezető mesterként aktivizálta magát az iparosok szakmai szervezetében. Rainer Plessing követi mindkettőjüket, szabadidejét pedig a sportnak, a földrajznak és a történelemnek szenteli.

Plessing úr, milyen összetételű a törzsvásárlói köre? Hogyan jut megbízásokhoz?

Rendszerint a vevők keresnek meg bennünket. A forgalmam mintegy 70%-át ipari üzemek adják. Régebben az üzemeknek saját lakatosuk volt, de őket mára már „kiszervezték“. A megbízások további 30%-a hivataloktól, építészektől, magánemberektől érkezik.

Mi volt 2014-ben a legizgalmasabb megbízása, és miért épp az?

SR_IV-ME-2-Plessing_Text_Antwort 2

Mi tudja Önt felbosszantani munkája során? Min változtatna szívesen?

azonnal válaszol: A bürokrácia! És a túl sok szabály, rendelet. Manapság valahogyan mindent szabályozni akarunk. És a mi szakmánk elismertségén is javítani kellene. A faragatlan lakatos már rég nem létezik. Mi is szívesen járunk például kiállításokra, de ezt egyáltalán nem feltételezik rólunk, sőt el sem hiszik. Gyakran mintha kulturálisan visszamaradottnak tekintenének bennünket. Olyan gyorsan azonban ez nem fog megváltozni. Egyébként: Ludwigsburgban van egy büntetés-végrehajtási múzeum, ott áll egy guillotine. A legutolsó 10 ember közül, akiket azzal lefejeztek, 8 lakatos volt. Hát nem fura? (somolyog)

Ez tényleg furcsa! Nos, egy más téma, Plessing úr : Ön szerint ki a jó szállító?

Egy szállítónak mindenekelőtt be kell tartania a határidőket. Amit határidőben megígértek, attól nem lehet eltérni. És könnyen elérhetőnek is kell lennie. Ezalatt azt értem, hogy ha az ember telefonál, akkor vegyék is fel a telefont. Az ár ezt követően csak másodrangú. Számomra elsősorban a céggel való jó viszony a fontos és a határidők betartása.

Mit értékel a MEVACO-ban?

Először is gyorsan szállítanak, ez jó. Másodszor pedig barátságos emberek ülnek a telefonnál. Soha nem éreztem még, hogy zavarnék. És – bár apróság, mégis – mindig meglep: a gumimacik. Minden szállítással jön egy zacskóval. Nekem és a kollégáimnak ez nagyon jólesik. De a MEVACO erről híres. Nemrég egy másik szállítótól is kaptunk gumimacikat – rögtön azt hittük, hogy a MEVACO az.

Mit gondol? Van szükség az Ön munkájában kreativitásra?

Persze, hogy van! Tavaly például volt két nagyobb megbízásom is, ahol a megrendelő tulajdonképpen csak a kereteket adta meg. Annyit mondott, hogy „nagyjából így meg úgy kellene kinéznie“, meg hogy „Állj csak neki!“. A megrendelőnek saját építésze volt, aki egész Németországban dolgozik, így alig volt ideje számunkra. Ezért kellett elvileg nekem mindent kigondolnom. A tervezéshez, a megvalósításhoz és a gyártáshoz nemigen adtak meg semmit. Leginkább csak az eredmény volt a fontos. De hogy azt hogyan érem el, végül is mindegy volt. Így aztán gondolkodhattam egy sort, és szabad kezet kaptam. Nagyon élveztem. Egy ilyen igazi kihívás során az ember újra és újra felteszi magának a kérdést, hogyan csinálja ezt meg azt, milyen alapanyagot használjon, és így tovább. Kreativitás alatt én nem csak a művészi kreativitást értem, inkább általánosságban: Hogyan csináljam úgy, hogy végül a kívánt eredmény jöjjön létre? Ebben az a legszebb, hogy nem valamiféle, építészek által megadott rajzok alapján kell elmenni, hanem a saját ötleteket is bele lehet tenni. A kreativitásra főként magánszemélyek megbízásai során van szükség. Már az előzetes megbeszéléskor is, amikor már a javaslataimban is nagyon kreatív tudok lenni.

Mennyire fontos Önnek, hogy különleges vevői igényeknek is meg tudjon felelni?

Hát, az már a hab a tortán! Azok a dolgok, amiket az ember nem nap mint nap csinál, kitörést jelentenek a hétköznapokból. Ezekre a munkákra lesz az ember igazán büszke. Engem és az üzememet ez különböztet meg a többi versenytárstól. Egyszerűen csak nem szabad félni az új kihívásoktól.

Megbízásainak hány százalékát nevezné standarnak és mennyit „különleges kívánságnak“?

„Korlátok ezernyi változatát készítjük. – Hát akkor létezik nálunk standard?“

Örömét leli a kreatív megoldásokban, vagy inkább terhesnek érzi őket?

Örömömet lelem bennük. Van egy mesterem, aki rendkívül kreatív, és nagyon lelkes az ilyen megbízásoktól. De természetesen nekem is örömet okoznak.

Hol dobban meg jobban a szíve – az íróasztalnál vagy a műhelyben?

Nos, az íróasztal mellett igazából nem. Pedig az időm 90%-át sajnos az íróasztal mellett töltöm. Nem tehetem másként egy ilyen nagyságú üzemben. Ha lehetek egészen őszinte, a legszívesebben szombaton dolgozom. Vannak olyan cégek, ahova gyakran csak szombaton tudunk menni. Ilyenkor jó kollégákat viszek magammal, nem zavar meg a telefon, és magam is megvalósíthatok egyet s mást.

Milyen gyakran él a MEVACO kínálatával, egészen pontosan azzal, hogy Ön adja meg a paramétereket – vagyis a kívánt méretű termék lehetőségével?

Csak a múlt héten rendeltem először, egy perforált lemezt körbefutó szegéllyel. Mivel azonban nekünk is van lemezollónk, és mi magunk is tudunk élhajlítani, sok mindent magunk csinálunk. A jövőben azonban többször szeretnék kész alapanyagot beszerezni. Kipróbáltam, és úgy láttam, hogy nagymértékben megkönnyíti a munkámat.

Mennyire ismeri a MEVACO kívánt méretű termékeit? Elboldogul a termékek konfigurálásával?

Be kell vallanom, hogy túl intenzíven nem foglalkoztam még ezzel.

Megmutathatom Önnek, mi minden áll rendelkezésre? (Közösen belelapozunk a katalógusba.) Van itt egy külön oldal az expandált lemezeknek, kettő a perforált lemezeknek és egy a rácsoknak. Ezeket meg tudja rendelni telefonon vagy online.

Oh, ez remek! Mint a múlt heti lemezek – a körben futó szegéllyel. Egy olyan projekthez rendeltük, ahol egy korlátot utólag kellett burkolnunk. Ha négyzetlyukasztásról van szó soros osztással, azt az ember maga is be tudja osztani és méretre vágni. Viszont átlós lyukasztás esetében már okosabb, ha készen lehet rendelni – az már mindegy, hogy online vagy telefonon. De jó tudni, hogy a MEVACO-nál mi mindenre van még lehetőség. Remek!

Mire büszke a munkája során?

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.