Tökéletesen ívelő csigalépcső

A perforáltlemez-korlát szép és biztonságos

Egyre több szakrális épület válik feleslegessé, hiszen a két nagy keresztény felekezet lélekszáma csökken. Mivel sok templom meghatározó része a városképnek, hozzátartoznak egy-egy település életéhez, ezért fontos, hogy megőrizzük azokat. Ezen okból egyre többet alakítanak át múzeummá, kávézóvá, művelődési házzá vagy kórházzá. Illetve, mint ahogy Bázelben is, a város szimfonikus zenekarának próbatermévé. A Rudolf Salvisberg által tervezett egykori First Church of Christ Scientistben a csigalépcső korlátját, melyet az építész egy életen át tökéletesített, a MEVACO perforált lemezével gondolták újra.

A perforált lemez megfelel a svájci előírásoknak

„Néhány évvel ezelőtt elérkezett az a nap a műemlék életében” – meséli Anja Beer, a bázeli Beer Merz építésze –, amit a First Church of Christ Scientist átépítésének kezdőnapjaként jelöltek meg. „Abban az időben a szimfonikus zenekar a templom ideiglenes színpadán játszott. Amikor az épületet eladták, egyik dologból következett a másik. A zenekarnak új otthonra volt szüksége, és erre a templom megfelelő helyként kínálkozott. Alapvetően egyáltalán nem volt ez egyszerű, hiszen a funkcióváltás során a fűtéstől a klímán át egészen az elektromos hálózatig és a tűzvédelemig meg kellett felelni a mai építészeti előírásoknak. Ide tartozik a lépcsőkorlátok magassága is, amelynek a svájci előírások alapján legalább egy méternek kell lennie. Ekkor lépett be a történetbe a bázeli műlakatos, Honoré Berrel és cége, a Berrel Metallbau AG, valamint a MEVACO perforált lemeze.

Rugalmas és átlátszó perforált lemez

A First Church of Christ Scientist Otto Rudolf Salvisbergnek, a modern építészet egyik legjelentősebb alakjának egyik kései alkotása. „Megfelelő tisztelettel igyekeztünk megközelíteni az építészet nagy ikonját” - számol be Anja Beer -, „amikor arról volt szó, hogy az épületet alakítsuk át a Picassoplatz nevet kapott próbaközponttá. Alkotásaiban Salvisberg a csigalépcsőt tökélyre fejlesztette, így ez esetben is. Ám az elegánsan ívelő lépcsőhöz szükség volt biztonságos korlátra is. A MEVACO perforált lemeze mellett döntöttünk, miután legalább 20 mintát rendeltünk és próbáltunk ki.” A választás a MEVACO Hv 6-6,7, 1,5 mm lemezvastagságú, acél perforált lemezére, valamint az 1,25 mm vastagságú, 3000 mm hosszúságú, 1,8 mm résszélességű U-profiljára esett. „Ezek a lemezek sokkal hajlékonyabbnak, flexibilisebbnek bizonyultak, ezenkívül átlátszóbbak, mint pl. a hosszlyukasztású perforált lemezek” – mondja Anja Beer.

A perforáltlemez-mintatáblákat kábelkötegelővel szerelték össze

„Az egész lépéséről lépésre ment” – teszi hozzá Honoré Berrel műlakatos –, „mint minden, amit az ember először csinál. Bár támaszkodhattunk a szakmai tapasztalatainkra, rutinunkra egyáltalán nem. Hogy melyik lyukasztásra essen a választás? Nos, ez volt az első kérdések egyike. Ma, amikor a korlát elkészült, elképesztő a perforált lemez hatása: A lyukak magas száma miatt az előtérből szinte láthatatlannak tűnik. Közelebbről nézve azonban valódi designelem. Először persze mindent ki kellett kísérleteznünk. A MEVACO mintalemezeit kezdetben egyszerűen egy kábelkötegelővel szereltem össze, hogy kiderüljön, hogyan viselkedik a perforált lemez az ívekben. Henger segítségével az U-profilokat is megfelelően kellett meghajlítani. Az első profilokat szétnyomták a lemezek, ezért készítettem a műhelyben egy új szerszámot, amivel a profilokat hajszálpontosan tudtam hajlítani.”

Hogyan küszöbölik ki az ujjlenyomatokat a perforáltlemez-korláton?

Figyelembe véve a nagy energiabefektetést, úgy van rendjén, hogy az építészek alapvetően tisztelettel állnak a kivitelezőkkel szemben. „Mi saját magunkra is úgy tekintünk, mint egyfajta generálkivitelezőre” – magyarázza Anja Beer a Beer Merz Építésziroda filozófiáját. Erre a finom érzékre szükségük volt a First Church of Christ Scientist átépítése során is. Az építészek és a kivitelezők kitűnően kiegészítették egymást. „Ugyan mi csak egy kis cég vagyunk” – fűzi hozzá Honoré Berrel mosolyogva –, „mégis keresnek bennünket egész Svájcból, főként, ha a megoldandó feladat némiképp bonyolultabb. Tudják ezt a Beer Merz építészei is: Mi biztosan megtaláljuk a megoldást. Az ördög néha a részletekben rejlik, ahogy a csigalépcső esetében is, ahol adódott még egy feladat: Hogyan küszöböljük ki a korlátokon az ujjlenyomatokat?”

A bio bútorviasz és a perforált lemez harmóniája

Honoré Berrel műlakatosként e tekintetben is gazdag tapasztalatokkal rendelkezik. „Szívesen készítünk bútorokat nyersacélból. Régebben ezeket lenolajjal és terpentinnel kezeltük le, aminek azonban jó két hónap kell, mire megkeményedik. A perforáltlemez-korlátokat ezért bio viaszolajjal dörzsöltük be, ami már néhány nap után megszilárdul, és selymes fényt kölcsönöz a fémnek megakadályozva azt is, hogy a korlát az emberi kéznyomok következtében rozsdásodni kezdjen.”

Duplán nyertes helyzet – a perforált lemeznek is köszönhetően

Elkészült a remekmű. Mind a közönség, mind a szakszerzők dicsérettel illetik az elvégzett munkát. Az „Architektur Basel” weboldal szerkesztői tisztelettel adóznak a „Beer Merz Építésziroda átépítőmunkájának“, hogy „visszafogott és átgondolt beavatkozással, az épület iránt tanusított legnagyobb tisztelettel” adtak új életet az egykori templomnak. A First Church of Christ Scientist funkcióváltását többszörösen nyertes helyzetnek is tekinthetjük: Az egyik meghatározó építészeti ikon új életre kelt, egy olyan kulturális intézmény, mint a Bázeli Szimfonikus Zenekar új otthonra lelt, az építészek és kivitelezők megcsillogtathatták szakértelmüket, és a MEVACO perforált lemeze ismét legjobb oldaláról mutatkozhatott be. A mutatós épülettel a város ingatlankezelői is nagyon elégedettek. Le a kalappal ezen teljesítmény előtt. Ahogyan Bázelben mondják: „Reschpäggt!“

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.