A bútor mint az ember hűséges társa

Lóherutánzatú perforált lemez

Jó húsz éve már, hogy az Amélie csodálatos élete című varázslatos film nézők millióit vonzotta a mozikba. Mindenki rajongott Améliért, ahogyan a várost járva boldogságot vitt az emberek életébe. Párizst talán soha szebben nem mutatták be, mint akkor. Gondoljunk csak a jellegzetes régi házak nagy belmagasságú, kopott parkettás lakásaira a hatalmas ablakokkal. „Épp ezek az ideális lakások a bútoraim számára" - mondja a francia designer, Mathieu Galard, akinek a választása most a perforált lemezre esett.

Tolóajtók perforált lemezből

Képzeljük csak el: Amélie odalép egy Mathieu Galard-komódhoz, könnyed mozdulattal elhúzza a MEVACO lóhermintázatú perforált lemezéből készült szekrényajtót, bekapcsolja a mögötte megbújó HIFI-t, amelyből felcsendül egy Musette-keringő René Maquet zenekarának előadásában. Hát nem kezdünk el ismét rajongani Améliért? Eljött az ideje a film feldolgozásának? A díszlet mindenesetre készen áll: Mathieu Galard bútorai csodálatosan illenek abba a párizsi atmoszférába, amelyet olyan sokan szeretünk.

A perforált lemez újfajta esztétikát teremt

Mathieu Galard pontosan tudja, mit akar- ami egy mai designer számára talán fontosabb, mint valaha. „Vegyünk például egy széket!" - mondja. „Széket évezredek óta készítenek. Ami fontos, hogy kényelmes legyen ülni rajta. Sok újat ezenfelül már nem lehet kitalálni. Viszont új formát kölcsönözhetünk neki. Fontos, hogy azt az embert helyezzük előtérbe, aki majd használni fogja. Ezért az én bútoraim soha nem csupán dekorációs kellékek, hanem az emberek mindennapi életének részei." Amélie örömét lelte volna ebben a filozófiában, ahogyan örömüket lelik a HARTÔ Design vásárlói. Egy márkáé, amelyért olyan nemzetközi tervezők dolgoznak, akiknek gondolkodásuk megegyezik Mathieu Galardéval. Ahogyan egy könykiadó összeállít egy könyvsorozatot, úgy állítja össze a HARTÔ is saját kollekcióját, melynek sokszínűségét a vásárlók nagyra értékelik.

A perforált lemez mint bemutató a designer számára

Ha megfigyeljük Mathieu Galard bútorait, észrevehetjük, hogy előszeretettel ötvözi a modern és a régi stílust. A fa - mint a bútorkészítés legősibb alapanyaga - és a fém kombinációja így kézenfekvő számára. Nem is csoda, hogy megtaláljuk ezeket komódjaiban, tálalószekrényeiben, asztalaiban. „Nos, a perforált lemezzel most dolgoztam először" - hangsúlyozza a designer. - „A rattan helyett alkalmaztam." A hagyományos rattanfonathoz a rattan külső kérgét használják fel. Olyan mintázatokat készítenek belőle, mint a méhsejt vagy a félköríves nap, amiket a régi székekről jól ismerünk. Mathieu Galard számára már csak az volt a kérdés, ezeket a struktúrákat hogyan lehet modern alapanyagba interpretálni. „Ily módon jutottam el a perforált lemezhez" - magyarázza. - „Először arra gondoltam, hogy a körlyukasztás lenne a megfelelő, de aztán alaposan végiggondoltam, és rájöttem, hogy nem adja vissza a rattan finom kis struktúráit."

Lóhermintázatú perforált lemez idézi meg a régi struktúrákat

Mit tesz ma az az ember, aki csak keres és keres, mégsem találja a számára megfelelőt? Persze, hogy az internetet hívja segítségül. „Ott találtam rá a MEVACOra“ - meséli örömmel Mathieu Galard. - „Ide-oda kattintgattam a cég oldalain, amikor egyszer csak felfedeztem az 1,0 mm lemezvastagságú, acélból készült lóhermintázatot, ami pontosan megfelelt a modern rattanfonatról alkotott elképzelésemnek." Jó hallani, hogy a MEVACO olyan, mint a fimbeli Amélie, aki boldogságot visz az emberek életébe. Mi történt ezután? A designer nevetve mondja: „A többi már pofonegyszerűen ment!"

A perforáltlemez-ajtók precízen működnek

„A bútoraim Portugáliában készülnek" - mesél európai szintű kooperációjáról, amelynek mostantól a MEVACO is részese. „Az ottani mestereknek mintha ugyanaz a vér folyna az ereiben, mint nekem, és értik, mi az elvárásom feléjük. Nagyon pontosan és aprólékosan dolgoznak." Hasonlóan elégedetten beszél a MEVACOval folytatott közös munkáról is. „A szekrényajtók elemeit méretre készíttettem, így nem jelentett gondot a továbbfeldolgozás." Hogy az ajtók könnyen csússzanak, a portugál mesterek nagyon pontosan hornyokat martak a fába. Így a perforáltlemez-ajtók úgy ülnek, mintha sínen futnának.

A perforált lemez Moiré-hatást eredményez

„Természetesen nagyon jól eltakarja a mögé helyezett HIFI- vagy WIFI-készüléket" - magyarázza a designer a perforáltlemez-ajtók gyakorlati hasznát. - „Bár átláthatóak, mégis eltakarják a szekrénybe helyezett tárgyakat." Ugyanilyen fontos az a Moiré-jelenség, vagyis az fény-árnyék hatás, amely akkor jön létre, amikor a két ajtót egymásra toljuk, s amit többen kisebb csodának tartanak. Vajon mire gondolt volna Amélie, amikor egy Mathieu Galard-bútor előtt állva átélhette volna a két egymást fedő ajtó Moiré-hatását? Idézzük csak meg a filmet: „Ebben a pillanatban minden tökéletes!" S ehhez a megállapításhoz mi is szívesen csatlakozunk.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.