Modern lépcsőfeljáró nemesacél perforált lemezből

Mi a fontos a tengernél? Természetesen a korrózióvédelem!

Néha az ember megengedi magának, hogy irigykedjen: A liguriai Loano városka híres enyhe, mediterrán klímájáról. 30 kilométerre a járási székhelytől, Savonától és 80 kilométerre Genovától a település szinte megbújik egy hatalmas hegyvonulat szélárnyékos ölében. Előtte a Földközi-tenger, mögötte az 1400 m magas Monte Carmo di Loano folyamatosan gondoskodik a kellemes hőmérsékletről. S ha olyan művészi vénával rendelkező emberek találkoznak itt össze, mint az építész és festőművész Massimo Allegro és Alessandro Marri műlakatos, abból csak nagyon szép eredmény születhet. Esetünkben egy hatlakásos lakóház, melyben a MEVACO perforált lemeze lényeges szerepet kapott: A külső lépcsőház hengerburkolata, valamint a kapu burkolata 1,5 mm lemezvastagságú, két oldalon csiszolt, nemesacél, Creativ Line - hullámok perforált lemezből készült. Csak mert jól mutat? Vagy esetleg más oka is volt a választásnak? „Ha az ember ajtaja előtt közvetlenül tenger van, műlakatosként elsőként a korrózióvédelemre gondol” – mondja Alessandro Marri.

Aki nem kívánja látni a rozsdát, az nemesacélt választ

Alessandro Marri tudja, miről beszél. Vállalkozása, a Marri Srl már több mint húsz éve működik Loanóban, s számukra a korrózióvédelem elsőrendű kérdés. „Mivel a levegő itt sós, a rozsdamentes acélra specializálódtunk” – mondja. „Modern, elektronikus vezérlésű gépparkkal rendelkezünk, amely tud lyukasztani, hajlítani és lézerrel vágni, így a nemesacél-lemezeket a legnagyon precizitással tudjuk feldolgozni. Erre a szakértelemre alapozott az építész, Massimo Allegro is.”

A nemesacél perforált lemez ellenáll a levegő sótartalmának

Az építésznek Loanóban is van egy irodája, így kényelmes volt, közvetlenül a szomszédban házat építeni. Amikor a külső lépcsőfeljáró és a bejárati kapu megvalósítására került sor, egyre többször jött szóba a korrózióvédelem kényes témája. A megoldást az építész az Alpok másik oldalán találta meg: A MEVACO nemesacél perforált lemeze ellenáll a sós mediterrán levegőnek.

Csigalépcső perforált lemezből

„Massimo Allegro, építész a homlokzati erkélyekhez meghosszabbításokat tervezett” – magyarázza a műlakatos. „Oda olyan tartókarokat és speciális kampókat szereltünk, amelyekhez a ház sarkain futó két csigalépcsőt hozzá tudtuk erősíteni. Ezek a lépcsők az első emelet erkélyeitől a második emelet erkélyeihez vezetnek, és 3,60 m magasak. Összesen három, a toldásoknál egymásra helyezett részből állnak.” Mivel a toldások alig láthatóak, a szerkezet kívülről egységes képet alkot.

A perforált lemez hajlítható és stabil

„A perforált lemez nagyon jó tulajdonságokkal rendelkezik” – folytatja Alessandro Marri. „Az egyik ilyen, hogy remekül hajlítható. A kerek forma eléréséhez nem kellett gépeket alkalmaznunk, azt a műhelyben kézzel végeztük.” De mi a helyzet a biztonsággal? Hiszen a perforált lemez egyben korlátként is szolgál. A műlakatos mosolyogva mondja: „Itt jutunk el a perforált lemez következő jó tulajdonságához: hajlítható, ugyanakkor stabil is. Ezenkívül egy olyan, csillagalakú fémszerkezettel dolgoztunk, amely a henger alapjaként annak plusz stabiltást ad.” Mivel a henger alapvetően csak egy ¾-es henger, annak csak ¾ része kör alakú, a negyedik negyedét a homlokzathoz való csatlakozása jelenti. „A végleges átmérő 1,5 m lett” – mondja Alessandro Marri -, „amely elegendő ahhoz, hogy a lépcsőn kényelmesen közlekedjünk fel és le.”

Creative Line hullámok, mint összekötő elem

Az építész, Massimo Allegro alaposan átgondolta: Míg a házon a kocka- és a hengerforma ellentéte uralkodik, a perforált lemez kis hullámai teremtik meg a szükséges egységet, amely a márványhomlokzaton is folytatódik: A fehér kövön szinte táncolnak a hullámok, amikor a nap átsüt a perforált lemezen. Ilyenkor egészen különleges fény-árnyék-hatás jön létre. Az ember azonnal tudja, hol is van: Egy csodálatos helyen a tenger mellett, ahol vannak, akik csak nyaralnak, de vannak olyanok is, akiknek megadatott az a szerencse, hogy egész évben itt élhetnek.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.