Hagyományos ablaktáblák modern köntösben

A perforált lemez kellemes fényt biztosít a munkahelyen

Egyre több vállalat óvja dolgozóit a MEVACO perforált lemezei segítségével a vakító napfénytől és a terek túlzott felmelegedésétől. Legújabb példája ennek az a rafinált árnyékoló, melyet Simone Frigo, a Tecno Metal srl munkatársa Antonio Zambusi tervei alapján készített a Sirmax S.p.A. cég számára Ca' Onoraiban. „A hagyományos olasz ablakzsalugáterek előnyeit ültettük át modern köntösbe” – magyarázza a műlakatos, Simone Frigo. „A mi országunkban sokféle formája létezik a zsalugátereknek. Ez azért van így, mert valóban szükségünk van rájuk!” Míg ezek régebben fából készültek, ma előszeretettel alkalmazzuk a MEVACO perforált lemezeit. Az előnyei kézenfekvők: „A perforált lemez könnyű, ugyanakkor stabil” – mondja Simone Frigo. „Ezenkívül nagyon precízen lehet vele dolgozni. ha pedig a színe jön szóba, nem marad teljesíthetetlen kívánság.”

Tűz a nap az égről? A perforált lemez számára nem jelenthet gondot!

A megvalósítás előtt volt néhány megfontolni való dolog: Antonio Zambusi építész és Simone Frigo műlakatos egyetértettek abban, hogy a napsugarak változó beesési szögét figyelembe kell venni annak érdekében, hogy az árnyékolók kifogástalanul betölthessék szerepüket. „Minden ablakon lemértük, hogyan esik be a napfény a helyiségbe” – meséli Simone Frigo. „Ezen adatok birtokában kiszámoltuk az egyes perforált lemezek dőlésszögét.” A műlakatos mosolyogva fűzi hozzá: „Nagy műgonddal dolgoztunk, mielőtt feltettük volna őket a homlokzatra.”

A perforált lemez kellemes fényt biztosít minden helyiségben

Nem minden ok nélkül: Az ilmenaui műszaki egyetem hosszabb időn át végzett felmérése alapján bizonyítható a megfelelő munkafény és a növekvő munkateljesítmény közötti összefüggés. A munkahely jó megvilágítása növeli a látásélességet és a látás komfortját, melynek eredményei a nagyobb teljesítőképesség és a csökkenő hibaszám. A munkahelyek megvilágításakor gyakran követik el azt a hibát, hogy nem veszik figyelembe a természetes fényt. A MEVACO perforált lemezei segítségével optimális árnyékolók állnak rendelkezésre, ahogyan Simone Frigo is vélekedik: „Semmiképp nem akartuk kizárni a kívülről beeső fényt. A perforált lemez itt kitűnő szolgálatot tesz: Pontosan a megfelelő mennyiségű fényt engedi át. Az eredményt tiszta fényközegnek neveztük el. Ami Antonio Zambusi számára még fontos volt, hogy ellenkező irányban, vagyis az ablakokból kifelé nézve, nem takarja el a gyönyörű kilátást a Ca' Onorait északról övező hegyekre.”

Perforált lemez designelemként

Simone Frigo végül egy további előnyét is kiemeli a MEVACO perforált lemezének: „Az árnyékolók fontos designelemként is szolgálnak a homlokzatok kialakítása során” - mondja a műlakatos. „Hiszen nem csupán az ablakokat takarják le, hanem a a magasabban fekvő szintek teljes homloktatát, ezzel valami egész különös harmóniát kölcsönözve annak.” Mindehhez nagy méretű perforált lemezekre volt szükség. „Minden egyes ablaktábla 6,5 méter magas és 95 cm széles. Mivel a perforált lemez önmagában könnyű, ez nem jelentett számunkra gondot” – magyarázza Simone Frigo. „A választásunk a MEVACO Qg 10-20, lemezvastagság 2,0 mm, alumínium egyedi lyukasztására esett.” A lemezeket végezetül az előzetesen kiszámított szögben zsanérok segítségével csavaroztuk a homlokzathoz. Fontos volt a pontos kivitelezés: „Stabilitási okokból amellett döntöttünk, hogy az árnyékolókat három részből készítjük el” – folytatja Simone Frigo. „Három mérettel számoltunk: az első a homlokzat alsó részétől az ablakpárkányokig, a második a párkányoktól az ablak felső részéig, majd a homlokzat tetejéig.” Ha az ember megnézi, nagyon alaposan kell ahhoz megvizsgálni, hogy látni lehessen a különféle lemezméreteket. A harmonikus összhatáshoz pedig hozzájárul a lemezek színe is.

A lemezek színhatása

„Nálunk Olaszországban Antonio Zambusi a világos, tiszta színválasztásáról híres” – dicséri Simone Frigo az építész munkáját. „Minden egyes projektjében nagy energiát szentel annak, hogyan hatnak a színek az emberekre.” A MEVACO perforált lemezei esetében ez a szó szoros értelmében ragyogóan sikerült. A bejárati portálhoz Antonio Zambusi élénkvöröset, az árnyékolókhoz pedig telt ultramarinkéket választott.

A perforált lemez további előnye a könnyen ápolhatóság

„Ami a karbantartást illeti” – erősíti meg Simone Frigo, „gondolkodjunk pragmatikusan: Elég egyszer felszerelni, utána nem igényel különösebb gondozást. A porszórás miatt az árnyékolók stabilak és időtállóak, nem kell őket – úgy, mint a hagyományos zsalugátereket – rendszeres időközönként felújítani.

Elégedett dolgozók a MEVACO perforált lemezének köszönhetően

Már csak az a kérdés maradt hátra, értékelik-e a dolgozók mindezt az alaposságot? Simone Frigo csak megerősíteni tudja: „2015-ben készült az első olyan épület, amit ilyen jellegű árnyékolókkal láttunk el. Amikor a vállalat két év múlva terjeszkedett, és egy második épület megépítése mellett döntött, ugyanezt a megoldást kérték. A rögzített perforált lemez a napsugarak beesési szögére kiszámolt dőlésszöggel megállta a helyét.”

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.