Ahol a jacht-álmok valóra válnak

Expandáltlemez-hullámok La Ciotat hajógyárában

Virágkorát éli a csónak- és jachtépítés. Németországban ebben az ágazatban évről évre csaknem évi 2 milliárd eurós forgalmat bonyolítanak, Franciaországban mindez 600 millió euró évente. A Monaco Yacht Show-n 600 kiállító mutatta be jachtjait mintegy 3 milliárd euró értékben. Nem csoda, hogy ennek következtében a kikötők építése is reneszánszát éli, melynek során a dél-franciaországi La Ciotat-ban jelentős szerepet kapott a MEVACO expandált lemeze.

Az erős szél nem jelenthet problémát az expandált lemez számára

La Ciotat a Cote d´Azuron fekszik, Marseille-től keletre. A két kikötővel rendelkező Port Plaisance-ban Anne Lévy építész új hajógyárat tervezett. Itt – ugyanúgy, mint a régi Vieux Port kikötőben – akár 60 méter hosszú hajók is biztonsággal kiköthetnek. Ez azért is jó, mert a világ e szegletében erős szelek uralkodnak. Három uralkodó szél is fúj ezen a tájon: a Misztrál a Rhône völgye felől, a forró Sirokkó a Szahara irányából, valamint a Garbi, amely egy délnyugati szél, s amely elérheti a 7-es szélerősséget is. A szél ereje a hajógyár alapanyagának kiválasztásakor így központi kérdéssé vált. Nem csoda hát, hogy az építész a MEVACO légáteresztő expandált lemeze mellett döntött, amikor a külső lépcsők tervezésébe kezdett. Az expandált lemez azonban szerepet kapott a belső terek kialakításában is.

A tűzihorganyzott expandált lemez ellenáll a korróziónak

„A szélerősség kérdése mellé még egy ok társult” – egészíti ki Gilles Planche Societe Chaudronnerie Serrurerie Planche Albert cégtől, aki a lépcső kialakításával volt megbízva. „Egy tengerpari épületnek egészen sajátos követelményeknek kell megfelelnie.” A Földközi-tenger mentén a levegő sótartalma ugyanis 38 gr/l. „A rozsda elleni harc itt mindennapos feladat, így a kültérben felhasznált expandált lemezt gondosan tűzihorganyoztuk, míg a belső terekben utólagosan porszórtuk.”

Hullám mintás expandált lemez egy repülőtéri utaslépcső mintájára

Az új hajógyárban találkozik a gyártás minden olyan területe, amely a jachtépítéshez szükséges: A fémmel vagy fával foglalkozó műhelyektől kezdve a bőrfeldolgozásig. A többemeletes épületbe való bejutást egy lépcső biztosítja. „Az ehhez szükséges acélszerkezetet csörlők segítségével a helyszínen szereltük össze” – meséli Gilles Planche. A korlátokhoz a MEVACO hullám mintás 62x22x6 tűzihorganyzott acél, 2,0 mm stégvastagságú expandált lemezét fémkeretekbe illesztettük. A műlakatos a lépcsők lábazatánál néhány cm-es távolságot hagyott az egyes keretek között, amely így szerkezetnek könnyedséget kölcsönöz. Gilles Planche a beltérre is tartogatott egy kis meglepetést: Ott az expandált lemezeket úgy szerelte össze, hogy egy repülőtéri utaslépcsőre emlékeztessenek.

A szemek átlós elhelyezkedése egy hajózási szokást elevenítenek fel

„Az expandált lemeznél a szemek irányát úgy választottuk meg, hogy a hullám jól érvényesüljön” – mondja. Ezek az átlós elhelyezkedésű szemek azokra a hajókötelekre emlékeztetnek, amelyekkel régen a hajók korlátját kötötték ki. „Ezt a hatást szerettük volna elérni” – mondja a műlakatos – hiszen a szemek iránya elemről elemre mindig ugyanaz marad.”

Az expandált lemez esetében optikai hatás érvényesül

Mivel a hajógyár kül- és belterében egyaránt a vörös szín dominál, ha átnézünk az expandált lemezeken, szép fényjátékok jönnek létre. Ahogy Gilles Planche is hangsúlyozza, ez az a plusz, amire az expandáltlemez-alkalmazások képesek. Bár főleg az anyag funkcionalitása kerül előtérbe, mégsem szabad megfeledkezni a várt optikai hatásról sem. La Ciotat új hajógyára ékes bizonyíték erre.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.