Az építészek és a műlakatos a perforált lemezzel terveztek

Az árnyékolásról az Eternity, egyedi mintájú perforált lemez gondoskodik

Az egykori sóút, mint fontos kereskedelmi útvonal Észak-Németországból Itáliába Memmingenen keresztül vezetett. A kereskedelemhez a mai napig jól értenek itt, a gazdasági növekedés többnyire fölötte van az amúgy is magas bajor átlagnak. A kovács- és lakatosmesterség ugyancsak vezető szerepet töltött be a városban. II. Miklós cár szentpétervári rezidenciájának ma is látható kovácsoltvas-kapuját például Memmingenben készíttette. Időközben a városhatáron túlnyúló ismertségre szert tett műlakatosság zászlaját Kurt Übele tartja magasra, aki a Kronenplatz környékének beépítésekor árnyékolóként a MEVACO Eternity perforált lemezét alkalmazta.

Modern perforált lemez a történelmi környezetben

49 lakás, 3 üzlet, 82 parkolóhelyes mélygarázs. A számok mögött azonban valódi kihívások rejtőztek. A kapuk, tornyok és csúcsos oromzatok városa közepén, ahogyan Memmingent becézik, a belváros szívében álló, egykori „Zur Krone” vendégfogadót körülvevő történelmi környezetben figyelemre méltó városfejlesztést hajtottak végre. Memmingen a mai napig büszke jó állapotban fennmaradt középkori óvárosára, melyet tíz kapu és torony, valamint két kilométer hosszú városfal vesz körül. Minderre tekintettel kellett lenni, és ugyancsak óvatosan kellett bánni az óváros átépítésével is. A Siebendächer Baugenossenschaft (építési felügyelet) a munkálatokkal a Joachim + Thoma építész irodát, valamint helyi építészeket bízott meg. „Fontos volt számunkra, hogy az új homlokzatok illeszkedjenek ahhoz a környezethez, ahol párkányokkal és ablaktáblákkal díszített, csúcsos oromzatú házak találhatók” – mondja Jan-Thilo Joachim. „Ezért terveztük be a lodzsákat, amelyekhez azonban árnyékolókra volt szükségünk, s amelyeket modern alapanyagból képzeltünk el. Ez volt az oka, hogy a MEVACO expandált lemezére esett a választásunk.”

A lodzsákat perforált lemez óvja a tűző naptól

S ha már perforált lemez, akkor Kurt Übele műlakatos jöhetett számításba. „Az ablaktáblák mozgathatóságuk miatt bonyolult szerkezetek” – egészíti ki Jan-Thilo Joachim, mielőtt átadná a szót a mesternek. „A feladat az volt, hogy a lodzsák elé olyan összecsukható, egyben eltolható rendszereket készítsünk, amelyeknél a forgáspontok, a távolságok és acsúszósín pontosan illeszkedik egymáshoz“ – magyarázza Kurt Übele, miközben hamiskásan mosolyog. „Persze meg is csináltuk!” Ehhez a MEVACO Eternity perforált lemezét síneken csúsztatható keretekre szerelte. „A helyszínen méreteket vettünk, elkészítettük a CAD-rajzot, és utána legyártottuk” – egészíti ki. Ahogyan a műlakatos mottója szól: „A minősége annak, amit készítünk, mindig jobbnak kell lenni másokénál. Így nincs is gondunk az utánpótlással. Soha nem csinálunk konfekciót, és ez tetszik a fiataloknak.“

A tökéletes megvilágításról az Eternity díszítő lyukasztás gondoskodik

Amit az építészek elképzeltek, „konfekcióáruval” nem volt megvalósítható: „A lodzsák nyugatra néznek, ahonnan erősen tűz be a nap. „Teljes elsötétítést nem akartunk. Úgy terveztük, hogy ha az ablaktáblákat becsukjuk, akkor félárnyék jöjjön létre, hasonlóképp, mint a fátyol esetében. Ezenkívül jól láthatók az utcáról is. Becsukott állapotban olyanok legyenek, mint valami kis csomagocska, s ezt Kurt Übele kitűnően megoldotta. Nyitott állapotban sem szabadott visszataszító benyomást kelteniük. Kerestük a felület és a lyukak megfelelő arányát.” Az építésznek egy olyan lyukasztás lebegett a szeme előtt, amivel néhány éve találkozott, mára azonban már nem volt megtalálható.

A MEVACO teljesíteni tudta az építész kívánságát

„Nos, megbeszéltük a MEVACO-val az elképzelésemet“ – meséli Jan-Thilo Joachim. „Abszolút lelkesek voltak. Pontosan azt a lyukasztást készítették el, amit szerettünk volna.“ Maga a név is, Eternity – örökkévalóság – arra utal, hogy ez az egyedi perforálási minta, amely a gyönyörű fényjátékot eredményező, lágyan beeső fényről gondoskodik, mostantól folyamatosan kapható a MEVACO-nál. „A perforált lemezeket eloxál árnyalatban porszórattuk, így harmonizálnak a homlokzat színével” – folytatja az építész. „Vakolt homlokzatról van szó, különböző durvaságú vakolattal, amely sima és durvább felületeket eredményez. A porszórás ezt idézi meg, s napsütésben csillogó hatást kelt.“

A lakóknak tetszik a perforált lemez

Minden részletre gondoltak. Nem csoda, hogy a Kronenplatz és környéke újjáépítése kapcsán csak pozitív véleményeket hallani, ami az építtető, az építészek és a műlakatos számára fontos visszajelzés. Hiszen ők mindannyian Memmingenben élnek - sőt Jan-Thilo Joachim apjának szülőháza egykor ezen a területen állt -, s fontos volt számukra, hogy az új épületeket beillesszék a történelmi környezetbe. A perforált lemez pedig, s ebben mindannyian egyetértenek, frissességet kölcsönöz munkájuknak.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.