A Rastenbachklamm biztonságáról a MEVACO gondoskodik

A csúszásmentességet az expandáltlemez-lépcsőfokok biztosítják

Dél-Tirolban a kalterni borvidéktől nem messze fekvő Rastenbachklammban mindenütt hallani lehet a víz csobogását. Mélyen belevésve a porfírkőzetbe a MEVACO expandált lemezéből készült lépcsőfokok százai vezetnek egy vízesés mentén le, a szakadék aljára. Egy túra egyedülálló természeti élményt jelent, és nem kis kaland is egyben. A biztonság szót ezért itt csupa nagybetűvel írják: Ma már acélból készült hidak, lépcsők, lépcsőpihenők helyettesítik az egykori túraösvényeket, melyeken a MEVACO expandált lemeze gondoskodik a lépések biztonságáról.

A fát expandált lemez helyettesíti

„A régi lépcsők és stégek elöregedtek” – számol be Alfred Gufler. „Némelyikük még fából készült, ezért a Rastenbachklamm teljes felújítására és karbantartására pályázatot írtak ki. Mi is részt vettünk a pályázaton, és nyertünk.”

Az expandált lemezt helikopter szállította a helyszínre

A többes szám első személy a Passeier-beli Moosban székelő Gufler Metall KG-t jelenti. A családi vállalkozás, amely egy kovács- és lakatosműhelyből nőtte ki magát, Dél-Tirol vízierőműinek egyik legnagyobb beszállítója. Acél vízépítésben, zsilip hegesztésében és azok lakatosmunkáiban a Gufler fivérek nagy névre tettek szert. Fő specialitásuk a nehéz terepek. „Mi mindannyian alpinisták vagyunk” – nevet fel Alfred Gufler, majd ismét komolyra váltja a szót: „Természetesen képezzük erre a munkatársainkat, ami a Rastenbachban nagy előny jelentett. Ott ugyanis a hidakat, lépcsőket, stégelemeket, az összes szerszámot helikopterrel kellett a helyszínre szállítanunk, ahol azután fogantyúk és kábelek segítségével dolgoztunk tovább.”

Acélszerkezetek Corten-acélból

Kaltern am See turisztikai egyesületének megbízása nagy kihívást jelentett. A vállalat a meredek terepen összesen 10 hidat szerelt össze, melyek teljes hosszúsága 77,6 m, valamint 98 méternyi lépcsőt és lépcsőfordulót épített meg Corten-acélból. „A korróziómentesség mellett van ennek az alapanyagnak még egy másik nagy előnye is” – magyarázza Alfred Gufler. „A Corten idővel felveszi a környező táj színét, ami egyben a természetvédelmi megbízott elvárása volt a projekttel szemben.”

Maximális biztonság az expandált lemeznek köszönhetően

A lépcsőfokokba a MEVACO expandált lemezeit építették be, így a kirándulóknak – legyen bármilyen időjárás - a maximális biztonságot nyújtja. A kivitelezéshez az időjárás viszontagságainak ellenálló Corten-acélt alkalmazták, amit a beépítés előtt lealapoztak és olajoztak. Ezenkívül alkalmaztak még felületkezelés nélküli, hatszög 45x13,5x5, 2 mm stégvastagságú Corten-acél expandált lemezeket. A Gufler fivérek összesen 75 db 850x3000 mm-es lemeztáblát használtak fel.

A kirándulóparadicsomot az expandált lemez teszi családbaráttá

„Mielőtt elkezdtünk volna szakadékban szerelni” – mondja Alfred Gufler, „ először lemértük a helyszínen az összes hidat, lépcsőt és pihenőt. Ezt követően tervrajzokat készítettünk, így azután a cégnél le tudjuk gyártani az egyes acélelemeket.” Megérte a befektetett energia! A Rastenbachklamm látogatói hálásak, hogy a lépcsők csúszásmentes expandáltlemez-felületének köszönhetően a kirándulóparadicsom az egész család számára nyitva áll. „A megerőltető munka ellenére nagy örömünket leltük a projektben” – zárja le beszélgetésünket Alfred Gufler, s már neki is lát, hogy legyőzze a következő alpesi munka kihívásait.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.