Az árnyékoló növeli az otthonosságot

Hullám mintájú expandált lemez mint tökéletes alapanyag

Vajon létezik földi paradicsom? Annak a sok vendégnek, aki a felső-ausztriai salzkammergutbeli Gmundenbe érkezik, nem kell sokáig gondolkodnia: Előttük a Traunsee csodálatos látványa, körülöttük az Alpok festői hegycsúcsai, és egy mesébe illő városka .Mi is lehet jobb annál, mint ellátogatni ide? Itt élni, főként egy saját otthonban. Sonja Peiskammer számára ez az álom valósággá vált. Közvetlenül a tóparton áll a háza, és naponta ez a paradicsom tárul a szeme elé. Mivel szeretné megóvni magát a kíváncsi tekintetek elől, a MEVACO hullám mintájú expandált lemezét választotta árnyékolóként.

Az expandált lemez ellenáll minden viharnak

„A ház melleti út a Traunstein csúcshoz vezet“ - mondja Christian Gruber. „Gmunden hegye kedvelt úticél mind a hegymászók, mind a túrázók számára. Képzelje csak el, mekkora itt naponta a sürgésforgás!“ A paradicsomnak sajnos megvannak az árnyoldalai is, amely miatt egy építész segítségére van szükség. „Megbízóm egyértelműen kifejezte a kívánságát, nem szeretné, hogy a járókelők továbbra is akadálytalanul belássanak az erkélyére." Tehát beterveztem egy árnyékolót. Nem evidens ez egy olyan ember számára, aki a Zeppetzauer Bau- & Zimmerei GmbH-nál dolgozik, s nap mint nap vidéki házakat, villákat, szállodákat épít vagy újít fel? „Nos! Százan vagyunk a cégnél, abból negyven ács" - erősíti meg Christian Gruber. „Ennek ellenére mégsem ment úgy, mint a karikacsapás." Ennek megvolt az oka. Az egyik ok épp a legutóbb, 2018 nyarán történt, amikor is a tó fölött egy 160 km/h erejű szélvihar söpört végig. „Ez gyakran megesik Salzkammergutban. Néha házak tetői esnek áldozatul, vagy csónakok süllyednek el" - mondja az építész. „Így teljesen mindegy, hogy kisebb vagy nagyobb jellegű a megbízás, ügyelünk a pontos statikai számításokra. Jelen esetben arra, hogy milyen szélnyomást kell kibírnia a homlokzathoz erősített kereteknek.“

Látni anélkül, hogy bennünket láthatnának - az expandált lemez segítségével

Persze nem ez volt az egyetlen ok, amiért Christian Gruberválasztása a MEVACO expandált lemezre esett. „Ha már megadatik az embernek, hogy egy paradicsomban éljen, élvezni is akarja azt" - mondja. Ehhez pedig kiváló az expandált lemez. Szinte a csodával határos: A lemez szemeinek elhelyezkedésétől függően kívülről semmit nem lehet látni, belülről mégis kifogástalan a kilátás. Ezt nem tudja sem a fa, sem az üveg."

Hullám mintás expandált lemez a tó metaforájaként

A kocka el van vetve: Christian Gruber elküldte elképzeléseit a MEVACO-nak, ahonnan azonnal meg is kapta a választ. „A cég a 110x40x15 alumínium, hullám mintás expandált lemezt ajánlotta, aminek a stégvastagsága 2,0 mm és utólagosan porszórt. A ház előtt lévő tó adta az ihletet a hullám mintához. Kisebb felületek esetében, mint amilyen ez is volt, nagy hangsúlyt helyezek a részletek finomságára, ezért lekértem előre néhány mintát. A szegélyeket géppel szoktuk élhajlítani, de ezúttal nem voltam elégedett. Így elődeink hagyománya alapján a szegélyeket kalapáccsal hajlítottuk meg. Elég munkaigényes volt, s szükség volt az ügyességünkre is, de megérte! Emellett egy kicsit becsületbeli ügy is volt. Szerintem a megbízónk 100%-ig elégedett, mint ahogy a túrázók és a hegymászók is, akik elhaladnak a ház mellett. Az eredmény: Egy árnyékoló, ami nemcsak hogy betölti a szerepét, de még remekül is néz ki." Vagyis maga a paradicsom. A középszerű megoldásoknak nálunk nincs esélye.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.