Különleges lépcső MEVACO-perforált lemezből

A perforált lemezből készült lépcső nem csupán az emeletre való feljutás lehetőségét nyújtja.

Ha egy szakember, aki Németország erdővel borított településéről származik, fából készít lépcsőt, az nem számít rendkívülinek. De ha rendszeresen használ olyan alapanyagokat is, mint az üveg, a nemesacél vagy az acél, érdemes közelebbről is megnézni azt a munkát. A fekete-erdei Forbachban élő Johannes Wunsch neve egyben a védjegye is: Műhelyében ugyanis valódi „Wunsch-lépcsők“ (álomlépcsők) születnek – mindegyikük egyedi és különleges. Ilyen a MEVACO-perforált lemezből készült lépcső is, amely milliméternyi pontos munkát követelt.

Egy lépcső, amely fényt ad

Nem mindennapi találékonyságról tett tanúbizonyságot Johannes Wunsch, amikor azt a megbízást kapta, hogy egy új építésű családi házhoz lépcsőt készítsen. „Amikor felhívott az építész” – emlékszik vissza, – „megbeszéltünk egy találkozót. A tetőtéri ablakokon keresztül a házba sok fény jut , ami jó lenne, ha lenti helyiségekbe is eljutna. Mielőtt nekikezdenék egy munkának, mindig keresek egy mottót, amiaz adott projektre leginkább jellemző. Ez esetben ez kézenfekvő volt: A lépcső, ami látrhatóvá teszi a fényt.

A hegesztéseknek tilos látszaniuk

A választás a MEVACO 1,5 mm vastagságú, utólagosan porszórt acél Rv 5-7 perforált lemezére esett. Először a műhelyben vetették próba alá. „Minden építőanyaggal tudunk varázsolni” – nevet Johannes Wunsch, - „mivel megvannak a megfelelő szakembereink, még a fém esetében is.” Mivel a legfontosabb kérdéseket tisztáznunk kellett, először mintát készítettünk. Ilyen kérdések voltak pl. „Hogyan lehet kapaszkodót hegeszteni a perforált lemezhez anélkül, hogy látszanának a hegesztési varratok? Ezenkívül a hegesztéskor előfordulhat deformálódás, ha valaki nem mestere a ponthegesztésnek. Ez viszont nem a mi stílusunk. Ezenfelül szemeink előtt masszív lemezlépcsők jelentek meg, amiket lyukbahegesztéssel gondoltunk megoldani, ugyancsak látható varratok nélkül. Amikor minden műszaki kihívásra megtaláltuk a megoldást, a komplett szerkezet három építési egységre osztottuk fel.” Az első egység a lépcső elejétől a kb. félemelet magasságban elhelyezkedő fordulóig vezetett. A következő egy egyenes szakasz volt nyolc lépcsőfokkal a lépcső tetejéig. A harmadik maga a lépcsőforduló. „Lézervágott acéllemezt választottunk” – magyarázza Johannes Wunsch, „a perforált lemezt erre hegesztettük rá. Az alapanyagot először ívesíteni kellett, ami a tekercselőgép segítségével jól sikerült. A hegesztőm pedig igazi művész.”

Amikor egy tetőtéri ablak lesz a megoldás

A következő kalandot a lépcső összeszerelése jelentette a házban. „Csak egy lehetőségünk volt” – mondja Johannes Wunsch. „Egy autóemelő daru segítségével egy tetőtéri ablakon keresztül bejuttatni. Mindent a legnagyobb pontossággal mértünk ki, úgy, hogy még egy papírlapot sem lehetett volna közéje csúsztatni.” A lépcső felfüggesztésére a szakember egy faltól falig érő lépcsőtartót készített, a lépcsőszerkezet falba épített, kifejezetten erre a célra szerkesztett tartógerendákon nyugszik. Végül összecsavarozták a három egységet, így a feladat elkészült. A nap állásától függően a lakóknak pedig egyedülálló fényjátékban van részük.

Mára már megtalálták az utódot is

Johannes Wunsch, aki a Német Szkalalógusok Szövetségén belül (lépcsőépítészettel foglalkozó szakemberek ) intenzíven foglalkozik „Az ember és lépcső kölcsönhatásaival”, azok közé tartozik, akik pályamunkájukkal rendszeresen megnyerik az országos kiírású „Az év lépcsője” versenyt. Műhelyét mára már átadta utódjának. Megrendelői azonban bizonyosak lehetnek: Michel Schaeffers ugyanúgy mestere a lépcsőházak kialakításának.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.