Görgős kapu a MEVACO PerfAction fotólemezéből

Érzékelhető történelem modern köntösben

„Az építészet egyik kihívása, hogy egyensúlyt teremtsen a művészi igényesség, a gazdaságosság követelményei és a műszaki kivitelezés lehetőségei között – mondja Annette Lange, az Architektur- und Planungsbüro A&S GmbH Neubrandenburg munkatársa. A Neubrandenburg történelmi belvárosának szívében található Treptower Tor lakóépület újjáépítésekor ez különösen jól sikerült. Az épület harmonikusan illeszkedik a városfal és a treptowi városkapu közé, az előtte elterülő kicsiny tér kedélyes miliőt kölcsönöz a szép környezetnek. Az i-re a pontot a MEVACO PerfAction fotólemeze tette fel, amelyre a környék történelmi motívumait perforálták.

Amikor Albert Einstein mutatja be a lehetőségeket

„Néha ennek a zseniális fizikusnak köszönhető, hogy a MEVACO PerfAction fotólemeze szerepet kap” – meséli mosolyogva Andreas Freismuth. Európa egyik vezető expandált- és perforáltlemez-, hullám- és ponthegesztettrács-gyártójánál kiváló lakatosok és műszaki szakemberek törődnek a vevők kívánságaival, amikor meghökkentő hatású fotókat, céglogókat, piktogrammokat vagy számokat kell megjeleníteni perforált lyukak segítségével. Albert Einstein ábrázolása ezen technika segítségével csodákra képes. „Mintapéldányként elküldöm a megrendelőnek” – folytatja Andreas Freismuth –, hogy aztán megbeszélhessük az ő egyéni elképzeléseinek a megvalósítását.”

Ravasz lakó- és üzletház Neubrandenburg belvárosában

A neubrandeburgi Treptower Tor lakóépület esetében is hasonlóan történt. Ez esetben Annette Lange, az A&S GmbH Neubrandenburg építészének ötletét kellett megvalósítani. A város központjában elterülő egyik legszebb telek beépítésére kiírt pályázatot a VAKON Baugesellschaft mbH nyerte meg, akik a tervezéssel az építésznőt bízták meg. A belvárosi lakó- és üzletház földszintjére a város önkormányzata éttermet szeretett volna. „Izgalmas projekt” – mondja Annette Lange –, „hisz Neubrandenburg híres a csaknem teljes épségében fennmaradt középkori városfaláról. A központ modern épületeivel időközben harmonikus egységet alkot. Ebbe kellett beilleszteni a mi épületünket is. A tervezés során felfigyeltem a MEVACO ötlettárában a www.mevaco.hu/fascination oldalon a képi ábrázolás lehetőségeire a perforált lemezzel. Mivel tetszett a perforáltlemez-kapu ötlete, kapcsolatba léptem a céggel.”

A perforálás hatásosabb, mint a lézer

A vevővel való kapcsolatot Andreas Freismuth tartotta. „A PerfAction esetében nem nyomdai eljárásról van szó” – magyarázza a technológus. „Ez esetben lyukasztunk, mégpedig hihetetlen precizitással.” A lyukasztó hasonlóan dolgozik, mint amikor egy szíjgyártó készít lyukakat egy bőrövbe. A hatása pedig sokkal nagyobb, mint a lézeres technikának. „Egy 1 m2-es képhez akár 20.000 lyukat is perforálunk” – magyarázza Andreas Freismuth. „Mindegyiknek megvannak a koordinátái és az ahhoz tartozó átmérő.” Az eredmény meghökkentő: Bár a kiindulási anyag síklemez, a PerfAction eredménye mégis egy lenyűgöző, háromdimenziós hatás.

Építészeti különlegességek történelmi környezetben

Pontosan ez lebegett Annette Lange szemei előtt is. „A VAKON Baugesellschaft mbH ügyvezetője, Ralf Kohl, Axel Weiler, grafikus és én, mint a projektért felelős építész összedugtuk a fejünket” – mondja. „Mivel egy történelmi utcarésznek kellett új életre kelnie, azt javasoltam, képek segítségével hívjuk elő a történelmet. A környékről számos fotó állt rendelkezésünkre. Ezeket a képeket Axel Weiler különböző felbontásokban próbálgatta. A leszűkített választékot 1:1 méretben kinyomtattam papírra, hogy lássam a hatást, amivel aztán a befektetőt is meg tudtuk győzni.” „Legjobbak azok a motívumok, amelyeken az előtér és a háttér között egyértelmű színátmenet van” – egészíti ki Andreas Freismuth. „A lyukátmérők ezen színértékekre összpontosítanak. Ily módon teljesíteni tudjuk a vevőink fény- és légáteresztőképesség iránti specifikus igényeit is. 3mm-től a 15 mm-es lyukátmérőig minden lehetséges.” A technológia további előnye az időjárástól független tartóssága. „Mivel nem nyomtatva van, a PerfAction fotólemezek gyakorlatilag az örökkévalóságnak készülnek” – világítja meg Andreas Freismuth. „Vevőink így hosszú távon gyönyörködhetnek a motívumokban!”

A jó ötletet értékelik

A kapu megépítésével egy helybéli műlakatost bíztak meg. „Frank Dielenberg a stabilitást és a kivitelezhetőséget illető tanácsaival nagy mértékben hozzájárult a sikerhez” – mondja Annette Lange. Nem csoda, hogy a visszajelzések mind pozitívak. „Az étteremtulajdonosok és a lakók részéről is. Még a járókelők is megállnak, hogy megcsodálják a görgős kapu perforált fotómotívumait!”

Oldal nyomtatása

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.