A túlélés a tét!

Hogyan járulnak hozzá a MEVACO ponthegesztett rácsai egy értékes halállomány megóvásához?

Japánban a nishikigoinak vagy röviden koinak nevezett pontyféléket előszeretettel tartják kerti tavakban. Pompás színüknek köszönhetően Németországban is nagyon közkedveltek. Ami az életterüket illeti, a koik nagyon igényesek. Ha a feltételek megfeleőek, a halak akár 70 évig is élhetnek, árveréseken az áruk pedig elérheti az ötszámjegyű összeget is. Mindez persze a gémeknek teljesen mindegy, nekik szó szerint csak talált étel. A halakat megóvni ezektől a peckes járású madaraktól nem könnyű feladat. Mivel Joachim Pullmann is érintett ebben a kérdésben, ravasz ötlettel állt elő, hogyan szoríthatná ki a gémeket a területéről: egy apró szemű védőhálóval és a MEVACO ponthegesztett rácsából készült saját kivitelezésű kapuval.

Egy biotopnak segítségre van szüksége

„Alapvetően szellőzés- és klímatechnikával foglalkozunk, illetve vékony fémlemezek megmunkálásával" – mondja Joachim Pullmann. „Ezenkívül alkatrészeket gyártunk CNC-plazmavágó és CNC-lézer segítségével, majd megmunkáljuk ezeket élhajlítókkal, peremezővel és körhajlítógépekkel. Ugyancsak megoldjuk házon belül a ponthegesztést és a MIG/MAG-WIG-hegesztést is. Leginkább kedvelt alapanyagaink az acéllemezek, a horganyzott lemezek, nemsacél, réz-, titáncink, valamint alumínium lemezek, ezen kívül a MEVACO horganyzott és nemesacél perforált lemezei, expandált lemezei és ponthegesztett rácsai.” Joachim Pullmann mély levegőt vesz, hiszen amikor az volt a tét, hogy biotopjának értékes állományát sürgősen megóvja a gémektől, minden munkáját háttérbe kellett szorítania, még megbízhatóságának híre lakatosként is veszélybe került.

Meg kell óvni az értékes halállományt

„Ebben a tóban 50 koi él, szezontól függően akár 70 aranyhal, egy tokhal, illetve kígyók, békák és rovarok.” Másként fogalmazva: a víz Joachim Pullmann számára olyan, mint valami édenkert, egyben terülj-terülj-asztalkám a gémek számára. „Nem állt tőlem távol az ötlet, hogy a tavat teljes egészében védőhálóval fedjem le. Azon nem tudnak átjutni a gémek. No, meg persze az ember sem.” Vagyis Joachim Pullmann továbbgondolkodott: Egy kapu MEVACO 50x50x5,0 mm nemesacél ponthegesztett rácsából. „Így biztosított, hogy a tó gondozását és az állatok etetését problémamentesen el tudjuk végezni” – mosolyog elmerengve a mester. „Mivel a cégnél szellőzőberendezéseket is gyártunk, készítünk tetőket és védőrácsokat is, amikhez a MEVACO ponthegesztett rácsait alkalmazzuk. Így az egyik szállításnál egy kicsit többet rendeltünk. Pont annyival, amennyi a kapuhoz kellett.”

A kapunak stabilnak kell lennie, de az sem baj, ha jól is mutat

A nemesacél ponthegesztett rács mellett szól a hosszú élettartama. „A hullámrács nem rendelkezik ilyesfajta stabilitással és szilárdsággal” – mondja Joachim Pullmann. „A horganyzott változat szóba sem került, hiszen a nemesacél tartósabb és elegánsabb is.” A kapukerethez Joachim Pullmann egy profilt alkalmazott, amelyet saját körhajlítógépén készített el. A leszabott nemesacél rácsot ehhez az állványzathoz hegesztette hozzá. Egy olyan gyakorlott mesternek, mint ő, nem tartott ez tovább, mint amennyi idő szükséges egy gémnek, hogy legutolsó zsákmányát megeméssze. „Talán négy óra volt” – nevet Joachim Pullmann. „És ezzel véget is értek a nem kívánt zsákmányszerző hadjáratok. A gémek számára ez azt jelenti mostantól: "Kívül kell maradnunk!”

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.