Szökőkút MEVACO expandált lemezből

Régi hagyomány modern köntösben

Matthias Heymann 2013 óta az augustdorfi Artesia GmbH egyik ügyvezetője. Egy egyedülálló szökőkút megtervezése és kivitelezése karrierjének egyik csúcspontját jelenti. A hollandiai Vaalsban, közel a német-belga-holland hármashatárhoz, Aachen közvetlen szomszédságában az egykori Clermont kelmekészítő üzemet teljesen felújították. Az épületek között létrehozott szökőkút a MEVACO nemesacél, 1,0 mm, rombusz 110x52x24 expandált lemezéből készült hullámos felületével hangulatosan tükrözi vissza a kelmekészítés sokévszázados hagyományát.

Kelmekészítő üzemből városháza

Ha valaki Aachenben, amely a középkortól a reformációig a német-római császárok és királyok koronázási helye volt, ellátogat a Vaalserquartier negyedbe, hogy aztán átkeljen a holland határon, néhány perc elteltével egy kisvárosba, Vaalsba érkezik, ahol az egykori Clermont kelmekészítő üzemet, amely ma városházaként funkcionál, az 1761-es eredeti tervek alapján teljes körűen felújították. Bár az építtetők lemondtak a 30-as években lebontott festőüzem újraépítéséről, egy kút létesítésével újabb értéket adtak a három szárnyból álló épületegyütteshez. „A kölni Club L 94 építészei számára országos pályázatot hirdettek” – mondja Matthias Heymann, az Artesia GmbH Augustdorf egyik ügyvezetője –, „ahol a mi elképzelésünk nyert.”

A szökőkút a forrásban lévő vizet idézi

A Club L 94 építészeinek ötlete, hogy az egykor kelmefestéshez használt, forrásban lévő vizet szimuláljanak, igazi műszaki kihívás volt. „A földfelszín alatt létrehoztunk erre a célra egy vízszivattyúkamrát a szükséges technikával” – magyarázza Matthias Heymann. „A szivattyúk a kamra tartályaiból vizet szivattyúznak fel, és egy csőrendszeren keresztül továbbítják azt a nemesacélból készült medencébe. A forgatóberendezés egy automata adagoló segítségével gondoskodik a megfelelő vízkészletről, azaz a tiszta, algamentes vízről. A víz bugyogását egy kompresszor biztosítja, amelyet a műszaki aknában helyeztünk el.”

A víz fölött egy kelme úszik… expandált lemezből

De ez még nem minden. „A Club L 94 építészeinek az az ötlete támadt, hogy a bugyogó víz fölött expandált lemez segítségével színes ’kelméket’ helyezzenek el. Nem volt könnyű mindehhez megtalálni a megfelelő alapanyagot.” A keresés a MEVACO-hoz vezetett: az 1,0 mm vastagságú MEVACO nemesacél, rombusz 110x52x24 expandált lemez felelt meg a műszaki kívánalmaknak. „Szökőkutak építésekor kivétel nélkül mindig korróziómentes alapanyagokat használunk, azaz polietilén vagy PVC-vezetékeket, illetve nemesacélt. Így más fémek szóba sem jöhetnek. A kívánt terméknek ugyanakkor hajlíthatónak, egyben stabilnak is kellett lennie. A 1,0 mm-es vastagsággal el tudtuk érni a hajlíthatóságot. A stabilitás érdekében műhelyünk lézer segítségével egy hasonlóan hullámformájú alsó konstrukciót épített. A hajlított expandált lemezt ehhez hegesztettük, ill. csavaroztuk hozzá. A teljes szerkezetet a saját súlya tartja meg.”

A biztonságot nagybetűvel írják

„A hatás lenyűgöző: a MEVACO 60 m²-nyi expandált lemeze úgy úszik a víz felett, mint egy kelme, amely épp festésre vár. „A köztereken elhelyezett munkák során a biztonságnak elsőrendű szerepe van” – mondja Matthias Heymann. „Így a lemezélekre további lézerrészeket hegesztettünk, hogy bármely sérülést is alapjában véve kizárjunk. Még ha az emberek nem is lépnek rá a szerkezetre, csúszásmentesítettük azt. Hiszen soha nem lehet tudni!”

Éjszakai látványosság

A vaalsi városháza azzal a kéréssel fordult az építőkhöz, hogy színként telt vöröst szeretnének. Azt a vöröst, amely megtalálható a város zászlójában és címerében, amelyen a limburgi oroszlán és Szent Lambert von Lüttich is látható. „Alapjában véve lehetséges bármely RAL-árnyalat kikeverése, amennyiben az expandált lemez porszórásra kerül” – mondja Matthias Heymann. A kút nemcsak napközben vonzza mágnesként a látogatókat, éjszaka is meglepetéséként szolgál a kíváncsiskodóknak: „Hogy a sötétség beköszönte után is megtartsuk a bugyogó víz és a fölötte elterülő kelme hatását, a medence falán körben víz alatti LED-világítást helyeztünk el, amellyel különféle színhatásokat tudunk beállítani” – magyarázza a kút építője.

Határok, melyek már nincsenek

Hogy sikerül a határokon átnyúló együttműködés? „Számunkra nincs különbség aközött, hogy Németországban vagy Hollandiában dolgozunk” – válaszolja Matthias Heymann. „Tagja vagyunk az Euregio Német-holland Kommunális Egyesülésnek, amelynek a mi ágazatunkban is van néhány előnye. Az előírások persze lehetnek országonként eltérőek, de ezekre felkészültünk. Vaalsban minden tökéletesen működött.”

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.