VISSZA AZ ÁTTEKINTÉSHEZ

Szökőkút MEVACO expandált lemezből

Régi hagyomány modern köntösben

Matthias Heymann 2013 óta az augustdorfi Artesia GmbH egyik ügyvezetője. Egy egyedülálló szökőkút megtervezése és kivitelezése karrierjének egyik csúcspontját jelenti. A hollandiai Vaalsban, közel a német-belga-holland hármashatárhoz, Aachen közvetlen szomszédságában az egykori Clermont kelmekészítő üzemet teljesen felújították. Az épületek között létrehozott szökőkút a MEVACO nemesacél, 1,0 mm, rombusz 110x52x24 expandált lemezéből készült hullámos felületével hangulatosan tükrözi vissza a kelmekészítés sokévszázados hagyományát.

Kelmekészítő üzemből városháza

Ha valaki Aachenben, amely a középkortól a reformációig a német-római császárok és királyok koronázási helye volt, ellátogat a Vaalserquartier negyedbe, hogy aztán átkeljen a holland határon, néhány perc elteltével egy kisvárosba, Vaalsba érkezik, ahol az egykori Clermont kelmekészítő üzemet, amely ma városházaként funkcionál, az 1761-es eredeti tervek alapján teljes körűen felújították. Bár az építtetők lemondtak a 30-as években lebontott festőüzem újraépítéséről, egy kút létesítésével újabb értéket adtak a három szárnyból álló épületegyütteshez. „A kölni Club L 94 építészei számára országos pályázatot hirdettek” – mondja Matthias Heymann, az Artesia GmbH Augustdorf egyik ügyvezetője –, „ahol a mi elképzelésünk nyert.”

A szökőkút a forrásban lévő vizet idézi

A Club L 94 építészeinek ötlete, hogy az egykor kelmefestéshez használt, forrásban lévő vizet szimuláljanak, igazi műszaki kihívás volt. „A földfelszín alatt létrehoztunk erre a célra egy vízszivattyúkamrát a szükséges technikával” – magyarázza Matthias Heymann. „A szivattyúk a kamra tartályaiból vizet szivattyúznak fel, és egy csőrendszeren keresztül továbbítják azt a nemesacélból készült medencébe. A forgatóberendezés egy automata adagoló segítségével gondoskodik a megfelelő vízkészletről, azaz a tiszta, algamentes vízről. A víz bugyogását egy kompresszor biztosítja, amelyet a műszaki aknában helyeztünk el.”

A víz fölött egy kelme úszik… expandált lemezből

De ez még nem minden. „A Club L 94 építészeinek az az ötlete támadt, hogy a bugyogó víz fölött expandált lemez segítségével színes ’kelméket’ helyezzenek el. Nem volt könnyű mindehhez megtalálni a megfelelő alapanyagot.” A keresés a MEVACO-hoz vezetett: az 1,0 mm vastagságú MEVACO nemesacél, rombusz 110x52x24 expandált lemez felelt meg a műszaki kívánalmaknak. „Szökőkutak építésekor kivétel nélkül mindig korróziómentes alapanyagokat használunk, azaz polietilén vagy PVC-vezetékeket, illetve nemesacélt. Így más fémek szóba sem jöhetnek. A kívánt terméknek ugyanakkor hajlíthatónak, egyben stabilnak is kellett lennie. A 1,0 mm-es vastagsággal el tudtuk érni a hajlíthatóságot. A stabilitás érdekében műhelyünk lézer segítségével egy hasonlóan hullámformájú alsó konstrukciót épített. A hajlított expandált lemezt ehhez hegesztettük, ill. csavaroztuk hozzá. A teljes szerkezetet a saját súlya tartja meg.”

A biztonságot nagybetűvel írják

„A hatás lenyűgöző: a MEVACO 60 m²-nyi expandált lemeze úgy úszik a víz felett, mint egy kelme, amely épp festésre vár. „A köztereken elhelyezett munkák során a biztonságnak elsőrendű szerepe van” – mondja Matthias Heymann. „Így a lemezélekre további lézerrészeket hegesztettünk, hogy bármely sérülést is alapjában véve kizárjunk. Még ha az emberek nem is lépnek rá a szerkezetre, csúszásmentesítettük azt. Hiszen soha nem lehet tudni!”

Éjszakai látványosság

A vaalsi városháza azzal a kéréssel fordult az építőkhöz, hogy színként telt vöröst szeretnének. Azt a vöröst, amely megtalálható a város zászlójában és címerében, amelyen a limburgi oroszlán és Szent Lambert von Lüttich is látható. „Alapjában véve lehetséges bármely RAL-árnyalat kikeverése, amennyiben az expandált lemez porszórásra kerül” – mondja Matthias Heymann. A kút nemcsak napközben vonzza mágnesként a látogatókat, éjszaka is meglepetéséként szolgál a kíváncsiskodóknak: „Hogy a sötétség beköszönte után is megtartsuk a bugyogó víz és a fölötte elterülő kelme hatását, a medence falán körben víz alatti LED-világítást helyeztünk el, amellyel különféle színhatásokat tudunk beállítani” – magyarázza a kút építője.

Határok, melyek már nincsenek

Hogy sikerül a határokon átnyúló együttműködés? „Számunkra nincs különbség aközött, hogy Németországban vagy Hollandiában dolgozunk” – válaszolja Matthias Heymann. „Tagja vagyunk az Euregio Német-holland Kommunális Egyesülésnek, amelynek a mi ágazatunkban is van néhány előnye. Az előírások persze lehetnek országonként eltérőek, de ezekre felkészültünk. Vaalsban minden tökéletesen működött.”

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.