Gyöngyszem egy újjászülető városnegyedben

BÉCS 6. KERÜLETE ÚJABB LÁTVÁNYOSSÁGGAL GAZDAGODOTT

A bécsi Studio für Kunst und Architektur építésze, Isa Stein és a linzi NILU Stahlbau Wien műlakatosa, Andreas Jaeschke a Bécs 6. kerületében fekvő Stumpergasse 60. alatti lakóépület átalakításakor dolgozott együtt először. Ők egy olyan páros, akik az egyedi megoldásokat részesítik előnyben. „A jó építészet “ – hangsúlyozza Isa Stein – „olyasvalami, mint a ’törődés’. Mivel egyik helyszín sem hasonlít a másikra, egyik kihívás sem ugyanolyan, mint a másik, nincsenek begyakorlott eljárások. Az építészet akkor teszi jól a dolgát, ha olyan megoldásokat kínál, mint például az optimális árnyékolás.” Andreas Jaeschke hozzáteszi: „A MEVACO Creativ Line nemesacél perforált lemezéből készült árnyékolók felülmúlták eddigi munkáinkat. Általában csarnokok építésével foglalkozunk, vagy mint ezen épület esetében is, a tetőszerkezettel, alátámasztásokkal, erkélyekkel, akár 133 tonnányi acélból. Természetesen tudunk építeni csigalépcsőt, de műalkotásokat is készítünk Bécs városának. Megpróbálunk mindig mindent megvalósítani és megtalálni a legjobb megoldást. Ahogy ez esetben is, amikor az árnyékolás került szóba.”

Több éven át tartó nagyátalakítás

A Stumpergasse 60. alatti épület Bécs szívében azon házak egyike, amiket a turisták kedvelnek: történelmi stílusban épült, oromzatán gazdag dekorációval. Ám az épület felett eljártak az évek, elkerülhetetlenné vált az átépítés, ami 2013-ban vette kezdetét és csak két évvel később fejeződhetett be. „A házat belülről teljesen elbontottuk és a négy szintet az utolsó szögig felújítottuk. Egybefüggő terű, kétszintes lakásokat alakítottunk ki nagy erkélyekkel, modern fürdőszobákkal és világítóudvarokkal” magyarázza az építész, Isa Stein. „Az épülethez ezenfelül szokatlan tetőkialakítást képzeltünk el.” Nagy mértékben járult hozzá ezen munkálatokhoz Andreas Jaeschke és a NILU Stahlbau Wien csapata: „A belső bontással párhuzamosan megerősítettük az acélszerkezeteket, a tetőtérben 35 tonnányi acélt építettünk be, valamint az épület oromzata előtt „lebegő” erkélyeket és üvegkorlátokat alakítottunk ki. Egy nap azonban valami egészen új probléma vetődött fel: Hogyan tudjuk megoldani az optimális árnyékolást?”

Az időjárás mint döntő tényező

„A tervezés során természetesen döntő érvek szólnak az átlátható és vállalható költségvetés mellett” – fűzi hozzá Isa Stein. Az árnyékolás első elképzelései között így nyomott mintás anyagok szerepeltek. Amikor azonban kiderült a költségvonzatuk, hamarosan lesöpörték őket az asztalról. Ezzel nagyjából egyidőben bukkant Isa Stein és Andreas Jaeschke a MEVACO online ötlettárára. „Épp a város időjárási viszonyairól beszélgettünk” – emlékszik vissza a műlakatos. „A hideg telekről, a forró nyarakról, ősszel és tavasszal a szélről és az esőről. Egyszerre nagyon kézenfekvő volt, hogy perforált lemezzel dolgozzunk.” Andreas Jaeschke több gyártó perforált lemezeit is ajánlotta, a döntő szót azonban a számológép mondta ki: „Ár-érték vonatkozásában a MEVACO egyszerűen verhetetlen volt. A tanácsadás és a komplikációmentes együttműködés is tökéletesnek bizonyult. Ez nagyon jól jött, hisz épp elég dolgunk volt a műszaki kivitelezéssel.”

Amikor az utolsó milliméterig mindennek stimmelnie kell

A MEVACO Creativ Line sorozatából összesen 78 darab EVH30x70, nemesacél, 1,5 mm perforált lemezt építettek be. „Először matekoztunk” – mondja Andreas Jaeschke. „Három lemezméret állt rendelkezésünkre, tehát számításokat kellett végeznünk. Szükségünk volt egyrészt 4,3 m magas és 1,25 m széles árnyékolókra, másrészt más olyan elemekre, amelyeknek pontosan 4 m magasnak kellett lenniük. A méretek eléréséhez két-két lemeztáblát illesztettünk össze. A körbefutó szegélyeknek milliméter pontosan kellett illeszkedniük. Ugyanilyen precízen kellett illeszteni az érintkező perforáltlemez-táblák lyukasztásait is. A feladat megoldásához sokszor hívtuk segítségül a számítógépet. De a MEVACO-tól is nagyon sok hasznos tanácsot kaptunk.

A belső térkialakítást csodaszép fényjátékok teszik teljesebbé

„A mozgatható perforáltlemez-szárnyak az épületnek természetesen – magyarázza Isa Stein. „Mégis leginkább a profitálnak a csodálatos fényjátékokból. A fény-árnyék hatásoknak köszönhetően az emberek szívesen tartózkodnak még a fürdőszobákban is.” Mielőtt minden elkészült volna, a lakatosmesternek akadt még egy fontos feladata. „Az utolsó simítást, amit a lakók és a szomszédok is kértek, a lemezek nem kívánt zörgésének kiküszöbölése jelentette, hiszen az utcán gyakran erős szél tombol. Mivel a mozgatható táblákat nemesacél csövekre rögzítettük, először csavarokra és szegecsekre gondoltunk. Ezt az elképzelést azonban gyorsan elvetettük, amikor közelebbről is megvizsgáltuk a szélviszonyokat. Nem hozta volna meg a kívánt eredményt. Ehelyett a perforált lemezeket ponthegesztéssel és ragasztással rögzítettük a csövekhez. Így a lakók és a szomszédok is biztosak lehetnek abban: Itt bizony már semmi sem fog zörögni!”

Egy átalakulófélben lévő kerület

Még ha ilyen nagy átépítés nem is készülhet el egyik napról a másikra, a végén minden a helyére került. „A 6. kerület a Stumpergasse környékén teljes átalakuláson megy keresztül” – mondja Isa Stein. „Ausztria egyik legszebb pályaudvara, a Westbahnhof, illetve annak bevásárlóközpontja, a BahnhofCity Wien West közelében fekszik, nem messze az újonnan kialakított Mariahilferstraßétól.” A kerületben modern szórakozóhelyek és üzletek nőnek ki a földből, amik nemcsak a fiatal családokat vonzzák, de a város művészetkedvelőit is. „A felújított épület homlokzata a mozgatható perforáltlemez-táblákkal nagyon jól illik a képbe” – véli Isa Stein. „Nem csoda, hogy abszolút pozitív volt a visszhangja.”

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.