A Mevaco perforált lemezei kedvezőbbek, mint a fa

„Nem lehet, kérem, még több a hegyből?“ – A Tofana Explorer´s Home-ban mindenképp!

Azok a turisták, akiknek útja Brixenből a Pustertalon vagy Bruneckből a Gadertalon át St. Kassian irányába vezet, elámulnak a Dolomitok 3000 méteres csúcsainak lélegzetelállító szépségén. St. Kassianban aztán, a település kellős közepén, egy újabb hegy látványa tárul eléjük, közvetlenül a sétálóutca mentén. Ez hogyan lehetséges? Günther Frena szállodatulajdonos, a noa* építészei, Roman Castlunger, a Castlunger Metal vezetője, valamint a MEVACO perforált lemezei mesterművet alkottak: A Tofana Explorer´s Home Hotel egészen lenyűgöző módon egy hegy mintájára épült – nemcsak kívülről, belülről is. Olyan tökéletesen illeszkedve a hegyvidéki környezetbe, hogy tökéletesebben nem is lehet.

Felújítás vagy teljes újrakezdés?

Minden egy nagy döntéssel kezdődött. A Hotel Tofana 1933-ban épült, így igen csak éltes korba került. „Már a nagyszüleim és a szüleim is folyamatosan átépítették vagy építettek hozzá“ – mondja Günther Frena, aki feleségével, Verenával már harmadik generációban üzemelteti a hotelt. „Világossá vált számunkra, hogy egyre nehezebb a szállodát problémamentesen fenntartani és megfelelni a vendégek mai igényeinek. 2016-ban aztán eljött az idő: A lebontás mellett döntöttünk. Éreztük, hogy valami egészen újat kell kitalálnunk!”

Egy szokatlan ötlet valóra válik

„Valóban, egy kicsit másként gondolkodunk“ – nevet Günther Frena. „Ezért sem akartuk, hogy az új hotelünk más szállodák mintájára épüljön. Mi magunk is sokat járunk sportolni, a látottakat igyekszünk hasznosítani azon síelők, túrázók, mountainbike-osok és versenykerékpárosok számára, akik nálunk keresik a megfelelő startpontot tevékenységükhöz. Gondoljon csak a Valparola-hágóra, a híres Sellaronda-túrára vagy a jól karbantartott túraútjainkra, amelyek szinte a bejárattól indulnak. Egyszóval: Kívülről a természet csalogat, szerettük volna, ha ezt belül is megteszi.“

Kívülről mint egy hegy, belül tökéletes kikapcsolódás.

És valóban az: Ahogy az egy hegyhez illik a Dolomitok kellős közepén, úgy jelenik meg a Tofana Explorer´s Home is – minden látószögből másként. A homlokzaton élek és kiugrások vannak, nincs belőlük két egyforma. A teraszokon fák nőnek, a hotel csúcsán szabadtéri jakuzzi áll St. Kassian sziklás hegyeinek lélegzetelállító panorámájával. Bent az A osztályú energiaház győz meg bennünket nagy, fényáteresztő ablakaival. A recepció egy sífelvonó kabinjának mintájára készült. Van biciklijavító-műhelyük is és egy olyan fitnesztermük, amelyből a kilátás némely vendéggel egészen elfeledteti, miért is látogatott el oda. „Most már a konyha és az étterem is kiválóan működik“ – örül Günther Frena.

Néha előfordul, hogy az olcsóbb a jobb.

A kérdés még mindig nyitott maradt, hogyan került rá sor, hogy 670 m2-nyi MEVACO-perforált lemezt építettek be? Ezen a ponton a szállodatulajdonos nem tudja elrejteni a mosolyt az arcáról: „A tervezés során eredetileg a fára gondoltunk. Itt, a hegyek kellős közepén talán nem is csoda.“ De a számok mást mutattak. „A fa nagyon drága lesz. A MEVACO perforált lemezei ezzel szemben olcsóbbak és jóval tartósabbak is. Ezen fordult meg a dolog.“ Hozzá tartozik még, hogy Günther Frena a perforált lemeztől könnyedséget várt: „Nem akartunk lineáris felületeket, inkább változatosságot“ – magyarázza a végérvényes döntést a MEVACO perforált lemezei – mint pl. a Creativ Line – mellett. „Ebből a sorozatból két különböző mintát választottunk és hozzá még másik két klasszikus lyukasztást“ – fűzi hozzá Roman Castlunger, St. Martin in Thurn-i Castlunger Metal vezetője. „A Creativ Line sorozatból az Arabica és a méhsejt lyukasztást alkalmaztuk, illetve a klasszikusok közül az Rv10-15 és az LvL 10x50-19-60 lyukasztásokat.“ Castlunger úr harmadik generációban vezeti a céget, ami valódi előnnyé kovácsolódik, ahogy arról a mester is beszámol: „Nálunk az első osztályú munka alapfeltételét a tudás jelenti. A cég 85 éves történetében pedig volt alkalmunk bőven, hogy megszerezzük a megfelelő szakértelmet!“

Építési terület tele kihívásokkal

Ez a szakmai tapasztalat Günther Frena számára is hasznos volt. „A perforált lemez elősegíti az urbánus jelleg kialakítását a hegyek kellős közepén“ – magyarázza a hotel szokatlan külsejét a tulajdonos. „A vendégeink nagyon jól fogadták. Kivétel nélkül mindenki lelkesedik érte!“ „A perforált lemezeket kültérben, a lépcsőkbe és a korlátokba építettük be“ – számol be Roman Castlunger. „Igényes építési terület volt, tele kihívásokkal. Kezdődött azzal, hogy a terep miatt az összes korlátot állványzat nélkül, emelőpadok és daruk segítségével kellett felszerelnünk. Ehhez jött hozzá, hogy minden lemeztáblának – összesen 500 db – más-más formája volt. Ezeket a szerelés előtt élhajlítottuk.“ Nem egyszerű feladat, de megérte: „Véleményem szerint a perforált lemeznek két döntő előnye van“ – egészíti ki a lakatosmester. „Az egyik az esztétikája: A perforált lemez tiszta, egyszerű, mégis sokoldalú. A másik előnye a súlymegtakarításban rejlik.“

Optimistán tekinteni a jövőbe

Hogyan zárult le a munka a megbízók számára, akik folyamatosan elégedetten nyugtázhatták, hogyan nyeri el az új szálloda egy hegy formáját? „Több mint tíz éve dolgozunk együtt a MEVACO-val“ – folytatja Roman Castlunger. „Mivel az építőipar egyre gyakrabban dolgozik a fémmel, és a megrendelők egyre jobb minőséget várnak el, biztosan lesznek még szép, együtt megvalósított projektjeink.“ A hoteltulajdonos, Günther Frena optimistán tekint a jövőbe: „Időközben olyan vendégek is jönnek hozzánk, akik korábban nem ismerték a St. Kassianba vezető utat. A hotelünk ami úgy néz ki, mint egy hegy, a település számára is nagyszerű dolog!“

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.