Vállalat Katalógus Kapcsolat
VISSZA AZ ÁTTEKINTÉSHEZ

Aranyidők Grazban

Amikor maga a ház ragyog

Egy álom, amely valóra vált – egy olyan városban, amely szeret álmodni. Amióta Graz, Steiermark tartományi székhelye, egyben Ausztria második legnagyobb városa 2003-ban elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet, gombamódra nőnek ki a földből az izgalmasabbnál izgalmasabb épületek: a Gyermekmúzeum a Friedrichgasse-n, a Művészetek Háza, olyan lakóházegyüttesek, mint a Rondo vagy a Ben van Berkel´s Mumuth a Művészeti Akadémia mellett. A kortárs építészeti csodák ezen körtáncába kapcsolódott be a PLANAS építészének, Karl Valentin Schwarzlnak, az S. Jaritz Stahlbau & Montage GmbH vállalatnak, valamint a projekt vezetőjének, Robert Wurzingernek jóvoltából egy újabb látványosság: A nehezen beépíthető területen fekvő, golden skin nevet viselő épület nem csupán építészeti remekmű, a gyorsan növekvő városban egyben hozzájárul a sürgető lakáshiány megoldásához is. Az épület aranyló burkolatához 800 m2 MEVACO acél expandált lemezt, az erkélykorlátokhoz további 550 m2 MEVACO alumínium expandált lemezt használtak fel.

Időtálló építészet – időtálló színek

„Én a megrendelők igénye alapján építek“ – hangsúlyozza Karl Valentin Schwarzl, a PLANAS építésze az ausztriai Gratweinban. Majd egy mosoly kíséretében hozzáfűzi: „Időtállót persze akkor is lehet alkotni, ha az ember lakóházat épít.“ Arról azonban, hogy mit is tekintünk időtállónak, emberemlékezet óta folyik a vita. „Funkcionális design“ – vélik egyesek, „félreismerhetetlen esztétika“ – mondják mások. A hozzáértők eme vitájához Karl Valentin Schwarzl Graz St. Peter kerületében egy újabb aspektussal járult hozzá: „Az i-re a pontot ezúttal az épület színe teszi fel“ – mondja az építész. „A Brucknerstraße-i ház esetében az emberiség évezredek óta kedvelt színével dolgoztunk: az arannyal.“

Olyan emberek számára, akiket az építészet általában nem kényeztet

Pontosabban a MEVACO 800 m2 2mm vastag, rombusz 100x40x10, utólagosan arany színnel porszórt acél expandált lemezével. Ily módon olyan ház született, amely a látványos épületekben bővelkedő tartományi székhelyet újabb remekművel gazdagítja. Amióta 2003-ban Graz elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet, neves építészek adják itt egymásnak kézről kézre a kilincset olyan úttörő, kortárs építészeti megoldásokkal, mint az új Gyermekmúzeum, a Művészetek Háza, olyan lakóházegyüttesekkel, mint a Rondo vagy a Ben van Berkel´s Mumuth a Művészeti Akadémia mellett. A felsorolás közben Karl Valentin Schwarzl mosolyog: „Én inkább kisebb, finomabb dolgokat csinálok. Például óvodákat, iskolákat vagy szociális lakóépületeket. Ha úgy tetszik, a PLANAS olyan emberekkel is törődik, akiket építészeti értelemben eddig nem kényeztettek el.“

Ha a városnak lakásokra van szüksége, a golden skin megoldja

Egy olyan kijelentés, amely azonnal bizonyítást is nyer, hiszen a gyorsan növekvő városban a nehezen beépíthető területen a golden skin valóban hozzájárul a sürgető lakáshiány megoldásához. „Nem volt egyszerű beépíteni a terepet“ – magyarázza az építész. „Ott van egyrészt a forgalmas főút, a St.-Peter-Straße, másrészt a közvetlen szomszédság egyszerű épületei. A bejáratokat ezen okból a ház északi oldalán helyeztük el, míg a déli oldalt megnyitottuk. Az expandált lemez burkolat az utca felé optimálisan árnyékol, és egyben gondoskodik arról, hogy a belső terekben elegendő helyet nyerjünk a lakások számára. Emellett még az érdeklődést is felkelti. A járókelők gyakran kíváncsiskodnak, vajon mi rejlik mögötte.“

Gondosan előkészített projekt

Az átadásig hosszú, igazán kemény út vezetett. Jó időbe telt maga a tervezés és a megvalósítás is, s Robert Wurzinger ez idő alatt valódi „meccsjátékossá“ avanzsált. A acél- és lakatosmunkák szakértőjét a kivitelező cég, az S. Jaritz Stahlbau & Montage nevezte ki projektvezetővé. Robert Wurzinger így emlékszik vissza: „Az építkezést 2015 nyarán kezdtük, és egy évvel később már az átadást ünnepeltük. Nagyon pontos előzetes számításokat kellett végezni, és sok műszaki kihívást is le kellett győznünk.“

Kivitelezés és tervezés szoros együttműködése

Ezek közé tartozik a burkolat hiányzó részletes terve annak érdekében, hogy mérethűen lehessen kivitelezni az alaprajzot, a vágásokat, a látványt és az egyéb részleteket. „A háromdimenziós homlokzat nagy részét ezért 3D-CAD-programmal terveztük meg“ – magyarázza Robert Wurzinger. „Ha megnézzük az épületet, jól látható az előreugró rész, ahol az íves homlokzat egy kúpszerűen kialakított felülethez illeszkedik, amit az S. Jaritz Stahlbau & Montage műhelyében kellett megépíteni, s ami ugyancsak megkövetelte a kivitelezés és a tervezés szoros együttműködését.“

Szükség volt az expandált lemez gyors szállítására

Ez volt az a pont, ahol szerepet kapott a MEVACO. „Hiszen csak egy évet kaptunk az építkezésre“ – folytatja Robert Wurzinger. „A MEVACO gyorsabban tudta szállítani ezt a nagy mennyiségű expandált lemezt, mint a konkurencia. És ez számunkra nyomós érv volt.“ Az aranyló burkolat 800 m2-nyi MEVACO expandált lemeze mellett szükség volt az erkélyekhez további 550 m2 MEVACO rombusz 110x52x24, utólagosan porszórt alumínium expandált lemezre is. Eközben az építkezés helyszínén betonkonzolokra rozsdamentes dübelekkel erősített csőidomokból összeszereltünk egy tartószerkezetet az aranyburkolat számára. Az expandált lemez leszállítása után szükséges volt a színes felületek porszórása. „Az expandált lemezt csak ezt követően hegesztettük fel a körbefutó, egymással összeillesztett és előre furatozott laposacélokra“ – magyarázza Robert Wurzinger, - „ végül az egészet rácsavaroztuk a tartószerkezetre.“

Megmaradt az expandált lemez rugalmassága

A süllyesztések és az eltérő hosszúságok kiegyenlítése érdekében a vertikális tartószerkezetet szintről szintre, födémek közbeiktatásával kellett elkészíteni. „Ezzel ki tudtuk egyenlíteni a gyártásból eredő esetleges toleranciákat is“ – mondja Robert Wurzinger. „Ugyanezen okból az expandált lemezt egy körbefutó kerettel láttuk el, amit a sarkokon nem hegesztettünk le, megőrizve ezáltal az expandált lemez rugalmasságát.“

Az építész elismerése

Mivel az S. Jaritz Stahlbau & Montage GmbH és Robert Wurzinger az idő- és költségterv keretein belül eleget tett az összes műszaki és szervezési feladatnak, nem sokáig váratott magára az építész elismerése sem. „Tökéletesen oldották meg“ – erősíti meg Karl Valentin Schwarzl, majd hozzáfűzi: „A golden skin minden közreműködő számára bizonyíték, hogy a szűk költségvetés ellenére a lakásépítésben is lehet építészeti különlegességet alkotni.“