A kerítés, amely hívogat, de egyben védelmet is nyújt

Az egyedi megoldást CAD-programmal tervezték

Hogyan döntsünk helyesen, ha új házunkhoz kerítést szeretnénk? Az ausztriai Völsben Florian Partlnak, a Metallbau Dekassian lakatosmesterének van rá jó válasza: „Egy régi megbízónk nemrég remek ötlettel állt elő. Az ötlet alapján CAD-programmal megterveztük a kerítését, amit aztán a MEVACO-nál gyártattunk le“, hiszen Európa egyik vezető expandált lemez, perforált lemez, hullám- és ponthegesztett rács gyártója azt írja zászlajára, az egyedi kívánságok náluk valóra válnak. Így az egészen speciális kerítéselképzelés megvalósításának semmi nem állhatott útjában.

A MEVACO már egyedi CAD-rajzok alapján is gyárt

Ami első látásra gyerekjátéknak tűnik, idővel akár valódi kihívássá is válhat: Milyen kerítés illene a házamhoz? Hiszen egy kerítésnek egyszerre két olyan feladatnak kell megfelelnie, amelyek még csak köszönő viszonyban sem állnak egymással: A telekhatárt jelezve óvnia kell az ingatlant, ugyanakkor nem lehet olyan elutasítóan rideg, mint egy várfal. „Megrendelőnk ötlete kezdettől fogva nagyon tetszett“ – emlékszik vissza Florian Partl, a Metallbau Dekassian lakatosmestere az ausztriai Völsben. „Egy olyan perforáltlemez-kerítés, amelyben a lyukakat tetszés szerint helyezzük el, teljesíteni tudja mindkét feladatot. A kerítés megfelelően stabil, ami a biztonság miatt fontos, a lyukasztás miatt azonban mégis barátságos. Mindenesetre a tetszés szerint elhelyezett lyukak miatt nem volt egyszerű az elkészíttetése. Előre mindent megrajzoltunk CAD-programmal, majd a rajzokat elküldtük a MEVACO-nak.“

Háromdimenziós hatás

A cégvezető fia, Meinrad Partl, aki a tiroli lakatosüzemben a tervezésért és a munkák előkészítéséért felelős, meybe a CAD-programmal készített műszaki rajzok is tartoznak, mosolyogva emlékszik vissza a megbízásra. „Bizony, volt benne néhány igazi kihívás“ – veszi át a szót Florian Partl. „A megrendelő szerette volna a lemezta keretbe besüllyeszteni a háromdimenziós hatás érdekében. De mivel a kerítés összesen 19 méter hosszúságban többrészes elemekből áll, megszakítva természetesen egy kocsibejáróval és egy kapuval, ezen a nagy felületen igencsak precízen kellett dolgoznunk.“

Intenzív megbeszélések a megrendelővel

Mielőtt nekiláttak volna a kerítés megépítésének, a tervezési szakaszban hatékony együttműködésre volt szükség a megrendelővel. Megvalósítási javaslat pedig volt több is. „Kezembe vettem egy már létező lyukasztási képet, és a CAD-programmal elkezdtem a szabályos lyukmezőből lyukakat eltávolítani. Az így megszületett lyukasztási képet rámásoltam a kerítés teljes felületére. Nem volt könnyű a döntés, mert minden egyes módosítás új és újabb hatást eredményezett. A terveket bemutattam a megrendelőnek, majd azokat alaposan megvitattuk: Tegyünk bele itt esetleg több lyukat? Vagy itt esetleg kevesebbet? Rendezzük át esetleg teljesen a lyukakat? Lépésről lépésre közeledtünk az optimális megoldáshoz, ahhoz, ahogy a kerítés ma is kinéz.“

Hagyományos lyukasztógépekkel esélytelen

Míg a Metallbau Dekassian a kerítés acélkereteit készítette, a tervek a CAD-rajzokkal megérkeztek a MEVACO-hoz Schlierbachba. „Kezdettől fogva egyértelmű volt, hogy ott fogunk gyártatni“ – mondja Florian Partl. „Egy ilyen szokatlan lyukasztást nem minden üzem tud megcsinálni. A hagyományos lyukasztógépeknek esélyük sincs.“ A MEVACO-nál 3 mm vastagságú alumíniumlemezt választottak, ill. egy Rv20-32-es körlyukasztásra alkalmas lyukasztót. Mivel a MEVACO egyik, ügyfeleinek tett ígérete szerint a kívánt méretű termék 4 napon belül szállításra kész, nem tartott sokáig, míg a Metallbau Dekassian szakemberei a perforált lemezeket továbbfeldolgozásra kézhez kapták.

A tartósság érdekében: porszórt alumíniumlemezek

„Mivel nem árt, ha egy ilyen különleges kerítés egy életre szól,“ – nevet Florian Partl – „ a perforált lemezeket utólag porszórtuk. Előtte természetesen alaposan megtisztítottuk őket, hogy a felvitt réteg tökéletesen tapadjon a felülethez.“ A kész lemezeket ezt követően ráerősítették az acélkeretekre. „A kerítést a helyszínen szereltük össze, a kocsibejáró pedig egy elektronikusan vezérelt motort is kapott.“ A megrendelő nagyon elégedett volt, és a szomszédok is csak dicsérő szavakkal illették az elkészült remeket. Hogy is lehetne ez másként egy olyan kerítés esetében, amely mindkét – ám nehezen összeegyeztethető – feladatának meg tud felelni: Védi az ingatlant anélkül, hogy ridegen elutasító lenne.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.