A modern építészet és az alpesi idill találkozása

HOMLOKZAT SZÜRKE EXPANDÁLT LEMEZBŐL

Hogyan tudunk lenyűgöző kontrasztot teremteni? Például úgy, hogy a modern építészetet becsempésszük az Alpok idilljébe. Így történt ez a dél-tiroli Ratschings-Jaufentalban is. A kis, 440 lelket számláló falucska nemrégiben egy extravagáns épülettel lett gazdagabb: mégpedig egy plébániával, amit itt másképp widumnak is neveznek, s amelynek a homlokzatát teljes egészében porszórt expandált lemezzel borították. Az új plébánia ellenállhatatlan módon vonzza magához az emberek tekintetét. A zord esőnek és szélnek azonban az épületen kívül kell maradnia.

Merni és nyerni: Burkolat expandált lemezből

Léteznek még olyan helyek, ahol a világ szinte érintetlen. Az egyik ilyen a dél-tiroli Ratschings-Jaufental. A tájat alpesi legelők, tűlevelű erdők, ősrégi parasztházak jellemzik. A turisták is csak ritkán látogatnak ide. Ezért hát modern építészetre az ember egy ilyen kis településen nem számít. Vagy mégis? Példa erre az új plébánia expandált lemez homlokzattal. Az építkezés 2014 májusában kezdődött, 2016 szeptemberében pedig már az átadást ünnepelték. De hogy jutottak el eddig az egészen szokatlan projektig? Ratschings szeretett volna közösségi teret az egyesületei és az egyházközség számára. A régi plébániaépület már ugyancsak éltes volt. Lebontása után a helyére egy új épületet emeltek. Az építési tervek elkészítésével a bozeni Lunz Zöschg & Partner építészirodát bízták meg, amely merész dolgot javasolt: egy kocka alakú épületet kisebb-nagyobb trapéz formájú ablakokkal, valamint az épület teljes burkolását expandált lemezzel. A település pedig hihetetlen kísérletező kedvűnek bizonyult.

Alumínium expandált lemez mint homlokzatburkolat

Az építészek olyan alapanyagot kerestek, amely megóvja az új épületet a zord alpesi időjárással szemben, s amely emlékeztet a régi plébánia lyukacsos homlokzatára. A projekt kivitelezésére Ratschings önkormányzata pályázatot írt ki. A különdíjat a homlokzat kialakítására a dél-tiroli „Überegger“ vállalat nyerte el, amelynek profilja elsősorban ipari üzemek kapuinak építése. Ez a projekt azonban megmozgatta a fantáziájukat. Így találtak egymásra, s a cég elnyerte a megbízást. Miért esett a választás a MEVACO rombusz 76x35x11 alumínium expandált lemezére? Daniel Überegger ügyvezető elárulta a titkot: „Sokkkal könnyebb vele dolgozni, mint más alapanyagokkal.“ A rombusz formán és a szemméreten kívül más elvárásuk nem volt az építészeknek. A rögzítés módját is az Überegger cégre bízták. A lakatosmestereknek nem kellett sokáig győzködniük. „Egy házmodellt felöltöztettünk expandált lemezbe, és bemutattuk az építészeknek.“ Majd hamarosan egyezségre került sor.

A tökéletes formájú összeszerelés

Maga az összeszerelés igazi kihívást jelentett, hiszen a követelmények és nem utolsó sorban az időpontok tekintetében különböző szakembereknek kellett közös nevezőre jutniuk. Egy külső homlokzat esetében nemcsak az építtetőnek és az építészeknek kell egyezséget kötniük, be kell vonni a megbeszélésekbe többek között a bádogost, de az ácsot is. Fontos volt, hogy az expandált lemezt esztétikusan zárják le, s hogy víz se juthasson be. „A masszív falemezekből álló tartószerkezetet a ház körül 360°-ban expandált lemezzel borítottuk“ – magyarázza Daniel Überegger. „A tökéletes formájú összeszerelés bonyolult feladat volt, hiszen a magasságot és a távolságot mindenütt ugyanúgy tartanunk kellett.“ Kilenc dolgozója közül hat volt megbízva azzal, hogy minden gördülékenyen menjen. De: „A jó tervezés fél siker“ – erősíti meg a cég vezetője egy mosollyal.

Az expandált lemez sarkai és élei egyedi forma esetén

Nem említettük még a ház építészeti különlegességeit: a különböző méretű és formájú ablakokat. „A szó eredeti valódi ezek nem igazi ablakok, inkább nyílások, amelyek beengedik a fényt“ – helyesbít Daniel Überegger. „Az ablakok és az ajtók nagyjából két méterre vannak a homlokzat mögött.“ Így lehetséges, hogy az ember kvázi már bent van az épületben, mielőtt belépett volna a házba. Egyfajta védett előteret képzeljenek el. Ugyanez érvényes a felsőbb szintekre is, hiszen a zord időjárásnak kívül kell maradnia – ami nem hátrány a hideg jaufentali teleken. Az expandált lemez előkészítése alapos munkát igényelt. Bár a MEVACO egyedi méretben gyártott és szállított – nem volt konfekciómunka. Minden egyes lemez esetében ki kellett vágni a ferde éleket és a sarkokat. Erre a célra a vállalat beszerzett egy speciális körfűrészt. „Sok munkát takarítottunk meg vele, így a befektetés hamarosan megtérült.“

Egyenes, mégis meghökkentő vonalak

Hogyan vélekedik a végeredményről a szakember? „Nekem nagyon tetszik az egyenes vonalú homlokzat és a trapéz formájú ablaknyílások játéka“ – mondja Daniel Überegger. „Ilyen jellegű épületekkel inkább csak városokban találkozunk. Nagyon szerettük ezt a projektet. Igazi siker, ha az ember a megrendelő igényeit pontosan tudja teljesíteni – legyen szó a funkcióról vagy az esztétikumról.“ Hiszen a vevőközpontúság és a minőség mellett a pontosság az, ami különösen fontos a cég számára. „Ennek érdekében közel kell kerülni a megrendelőhöz, többször kommunikálni és egymással szorosan együttműködni.“ A jaufentali plébánia esetében ez mindenképp sikerült.

Sokoldalúság négy szinten

Az új plébánia nem mondható mindennapinak, hiszen a sajátos formájú épületnek többfajta funkciónak kell megfelelnie. Az első emeleten helyezkedik el a plébános lakása és az iroda, a másodikon két nyugdíjaspap-lakás, ám ez még nem minden: A földszinten került kialakításra többek között egy dobszoba, egy közösségi és egy ifjúsági tér, valamint egy nagyméretű zenekari próbaterem. Az alagsori tárolóban templomi kegytárgyakat és szobrokat őriznek. A 400 lelket számláló Jaufentalnak az új, többfunkciós plébánia valóban gazdagodást jelentett.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.