Corten-acél egy dél-tiroli szőlőbirtokon

Időjárásálló homlokzatvédelem hagyományosnak tűnő formában

A lejtős hegyoldal kedvez a szőlőnek: A völsi borvidék a Schlern hegy markáns sziklái tövében fekszik, nem messze Völser Weihertől, Olaszország egyik legszebb üdülőtavától. Dél-Tirol ezen szegletében a bortermelés nem foglalkozás, inkább hivatás. Csúcsminőségű termékeivel a Bessererhof különösen jó hírnévre tett itt szert. A siker ugyanakkor egy nem jelentéktelen problémát is hozott magával: A feldolgozó üzem ugyancsak kinőtte magát. Ez volt az a pillanat, amikor a tulajdonos, Otmar Mair találkozót beszélt meg a bozeni építésszel, Theodor Gallmetzerrel és a salurni műlakatossal, Klaus Andergassennel az épület átépítésére.

Gyakorlat nélkül a siker elképzelhetetlen

„Akkoriban építettük át a Kobler szőlőbirtokot Margreidban és egy magánpincét az eppani borút mentén, így voltak tapasztalataim” – emlékszik vissza Theodor Gallmetzer –, „ami nagyon fontos egy ilyen projekt esetében. A szőlőszemeket például a szüret után is kíméletesen kell kezelni, ezért mindenféle szivattyú nélkül, csak csúszdák segítségével juthatnak el a présig. Ezért is fontos az akár négy métert elérő belmagasság.“ Ez idő tájt a főépület mellett egy pajta helyezkedett el, ahogy az a dél-tiroli, hagyományos kétépületes parasztgazdaságokban szokás. „A hagyományt meg akartuk tartani az új épület kialakításakor“ – folytatja Theodor Gallmetzer. Így egy háromszintes épületet emeltek: a szuterénban foglal helyet a borraktár, a hegyoldalba vájva a borospince, valamint a barrikpince, ill. a felső szinten helyezkednek el a borkóstolókra kialakított terem, az irodák, a raktárak és a tárolóhelyiségek.

A homlokzatot borító Corten-acél a borvidék színeit tükrözi vissza

„Mivel itt minden a bor körül forog“ – egészíti ki a műlakatos Klaus Andergassen –, „felmerült a kívánság, hogy ezt a külső homlokzat esetében is juttassuk érvényre.” A szüret idején Dél-Tirol borvidékein a zöld és a barna színek dominálnak. „Egy hagyományos vakolattal ezt nem tudtuk volna megoldani. A faburkolat hamar az enyészeté lesz. Így döntöttünk a Corten-acél homlokzat mellett. Egészen pontosan a MEVACO rombusz 62x20x7, 2 mm lemezvastagságú expandált lemeze mellett.“ „A Corten-acél rendkívül előnyös tulajdonságokkal rendelkezik a homlokzat kialakítása során“ – magyarázza Theodor Gallmetzer. „Egyrészt optikai hatása miatt: az egyszínű felület helyett a Corten-acél gyönyörű színárnyalatokat kínál, és akkor még nem is beszéltünk az értékmegőrző tulajdonságairól. A Corten-acél időjárásálló építőanyag, amely az idő múlásával az időjárás viszontagságaira válaszolva egy rézből, krómból és nikkelből álló, vastag védőréteget képez, és ez a réteg megóvja a korróziótól. Így jön létre az a természetes patina, amit még lemosni sem lehet.“ Theodor Gallmetzer mosolyog, miközben ezeket a gondolatokat fogalmazza meg. „Az az igazság, hogy már próbáltam.“

A Corten-homlokzat tartószerkezete

A ház homlokzata ezzel az eljárással optimális védelmet nyer, ami megfelelően szellőzik is, s ez Theodor Gallmetzer, mint a klímaházak szakértője számára a MEVACO expandált lemezeinek további pozitív tulajdonságait jelenti. A rögzítéshez az L-alakú szögacéllal szemben olyan tartószerkezet mellett döntöttek, amelyet a homlokzaton nem látszó U-profilba helyeztek. Klaus Andergassen később erre helyezte fel az expandált lemezeket. A tapasztalt műlakatos számára inkább csak a meredek hegyoldal jelentett kihívást.

Még ha a szorít is az idő, a részletek mellett nem lehet elmenni

„Emelőállványokkal és darukkal dolgoztunk“ – meséli a lakatosmester. Ezzel a módszerrel be tudtam csavarozni a tartószerkezetbe a távtartókat, amiket Cortenacél-profilokból magam hajlítottam és facsavarokkal rögzítettem. Mivel az együttműködés a MEVACO-val gördülékenyen ment, tudtuk tartani a szűkös határidőket. Késő ősszel, a szüret után láttunk neki a munkának, és a tél beköszönte előtt készen kellett lennünk. Egy ilyen projekt esetében előbb-utóbb előkerülnek a részletek is: az erkélyek lezárásához, az ajtókhoz és ablakokhoz szép, egyenes vonalakra volt szükségünk. Ezekhez a helyszínen gyártottunk U-alakú vízelvezető csatornákat. De ezeket a munkákat is be tudtuk fejezni időre.“

Dél-Tirolban azóta szívesen építkeznek Corten-acéllal

Hogy tetszik az új Bessererhof a dél-tiroliaknak és a turistáknak? „Csak elismerést kapunk“ –mondja Theodor Gallmetzer. „Mind a szaksajtónak, mind a helybélieknek tetszik. Nemrég felhívott egy acélszerkezetek gyártásával foglalkozó cég, és megkérdezte, hogy csináltuk, hogy ilyen jól mutat? Nem csoda hát, hogy egyre gyakrabban látni a Corten-acélt a környéken,“ Aki szeretné maga is megnézni a Bessererhofot, és a Brenner-autópályát választja, maga is gyönyörködhet a Corten-acélban: egy ideje a pálya palánkjait ebből az alapanyagból készítik.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.