Egyedi megoldás: Fotoblech

Háromdimenziós hatású képek a dachaui Sparkasse-ban

A dachaui Sparkasse szerette volna megújítani ügyfélterét, így a feladattal felkereste Michael Krause-t. A művész az alumínium Fotoblech mellett döntött, amit a MEVACO PerfAction segítségével dolgoztak ki. Ez a technológia, a Fotblechet egyedülálló belsőépítészeti elemmé teszi.

PerfAction - a perfekt megoldás

Azok bizonyulnak a legjobb ötletnek, amelyekre az emberek azt mondják: „De hát ez pofonegyszerű! Hogy ez nekem miért nem jutott eszembe?“ Így van ez a dachaui Sparkasse esetében is, ahol a Bernhard Rückert belsőépítész által átépített ügyféltér kialakításával a művész Michael Krausét bízták meg, aki az euró bankjegyek hátoldalán található hidat álmodta át a térbe, kapcsolatot teremtve ezzel bank és ügyfél között. A MEVACO PerfAction segítségével az Epirus közelében álló görög Kokoros-híd képét öt, 2,00 mm vastag alumínium lemezbe perforálták bele, majd ezeket az ügyféltérbe itegrálták. Christoph Zahn, a dachaui Sparkasse marketingvezetője rengeteg pozitív visszajelzésről számol be. A MEVACO PerfAction egy olyan technológia, amely különböző méretű lyukak perforálásával lehetővé teszi fotók, céglogók, piktogramok és számjegyek lenyűgöző, háromdimenziós hatású ábrázolását.

Várakozni senki sem szeret. De ha már muszáj, legalább legyen kellemes az eltöltött idő. Ez lebegett a dachaui Sparkasse szeme előtt, amikor a helybeli belsőépítészt, Bernhard Rückertet azzal bízta meg, hogy építse át a már meglévő ügyfélteret. Bernhard Rückert élt a tér meglévő adottságaival, az ívelt fallal, és két íves bejáratot alakított ki. A belső tér megtervezése ezt követően az altomünsteri származású művész, Michael Krause feladata volt: „Dachau a vizek városa, itt folyik az Amper, a Maisach, nem messze a Würm, a Gröbenbach és az Aschenbach, a Mühlbach, valamint a 18. századból származó Schleißheimi csatorna. Ahol pedig sok víz van, ott sok a híd is, amelyek, mint tanult kőfaragónak, a gyengéim. Embereket hoznak össze, ami az eurós bankjegyek alapgondolata is: ezek hátoldalán ugyanis egy-egy hidat találunk, amely allegória kitűnően illeszkedik egy bank ügyfélterének miliőjéhez is.“ Michael Krause azonban nem szerette volna csupán egy akármilyen híd fotóját. „Fontos, hogy illeszkedjen a meglévő építészeti adottságokhoz: A kiválasztott híd íve nem feltűnő módon, de kapcsolatot teremt az íves bejárattal és az új ügyféltér ívelt falával. Egy helyi vonatkozást nélkülöző híd sem felelne meg a Sparkasse imázsának, amely nemcsak a környék társadalmi középosztályának elkötelezett támogatója, de a régió művészeinek legnagyobb nem állami mecénása is."

A Fotoblech művészi élménnyé teszi a várakozást

Mindezekhez jól társult, hogy Michael Krause, aki a müncheni képzőművészeti akadémián, ill. Londonban a Goldsmith College-ban végezte tanulmányait, és gyakran foglalkoztatja a képi élmény és az anyag ötvözése, szívesen dolgozik olyan szokatlan alapanyagokkal, mint az üveg, a beton vagy az acél. „Lenyűgöző, amikor egy sík felületű anyagból háromdimenziós hatást varázsolhatunk elő. Ezt szerettem volna megvalósítani, így bukkantam rá a MEVACO PerfActionre, egy olyan technológiára, amely különböző méretű perforált lyukak segítségével fotókat, céglogókat, piktogramokat, ill. számokat képes megjeleníteni. Elmentem Schlierbachba, hogy a gyártócsarnokban megnézzem, hogyan készíti a gép a sok-sok lyukat, miután a fotót egy számítógépes program e célra átalakította.“

A legszebb híd az ügyfelek felé - a Fotoblechnek köszönhetően

A fényképek átalakítására a MEVACO osztrák partnere, a „Fotoblech“ szoftverét alkalmazza. Széleskörű gyűjteményéből Michael Krause ezt követően kiválasztotta a megfelelő hidat. „Dinamikus formák lebegtek a szemem előtt – magyarázza a művész –, amelyekkel meg tudtam felelni a térben uralkodó íveknek. A MEVACO perforált lemezével lehetővé vált, hogy a híd kétdimenziós képét háromdimenziós hatásúvá tegyem, még további mélységet adva az ügyféltérnek.“ A választás így az Epirushoz közeli görög Kokoros-hídra esett, amelynek képét a színátmenetek és árnyékok hihetetlenül valósághű ábrázolásával a MEVACO PerfAction öt, 2,00 mm vastag alumínium lemezébe perforálták. Hogy a híd képét még jobban kiemeljék, az öt lemezt utólagosan porszórták. Michael Krause a RAL színskála 9010-es tiszta fehér színe mellett döntött: „A fehér lemezek kiválóan érvényre juttatják a motívumot, az árnyalat pedig észrevétlenül illeszkedik a tér kialakításába.“

Fotoblech: apró lyukak, lenyűgöző hatás

A dachaui Sparkasse ügyféltere így jó alkalom volt Michael Krause számára, hogy a műcsarnokokon kívül is alkothasson. A londoni Economist Sculpture Prize díjazottjaként, valamint a párizsi "Cité Internationale des Artes" ösztöndíjasaként bel- és külföldön egyaránt kiállít, s most már hazájában olyan helyen is megjelenik alkotása, amelyet az emberek naponta látogatnak. Christoph Zahn, a dachaui Sparkasse marketingvezetője így értékel: „Ügyfeleink olyan kellemes teret kaptak, amely nyugalmat sugároz, ugyanakkor tele van energiával.“ S ahogy már mondtuk: Senki sem várakozik szívesen, de ha már muszáj, legalább legyen kellemes az eltöltött idő.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.