VISSZA AZ ÁTTEKINTÉSHEZ

Egyedi megoldás: Fotoblech

Háromdimenziós hatású képek a dachaui Sparkasse-ban

A dachaui Sparkasse szerette volna megújítani ügyfélterét, így a feladattal felkereste Michael Krause-t. A művész az alumínium Fotoblech mellett döntött, amit a MEVACO PerfAction segítségével dolgoztak ki. Ez a technológia, a Fotblechet egyedülálló belsőépítészeti elemmé teszi.

PerfAction - a perfekt megoldás

Azok bizonyulnak a legjobb ötletnek, amelyekre az emberek azt mondják: „De hát ez pofonegyszerű! Hogy ez nekem miért nem jutott eszembe?“ Így van ez a dachaui Sparkasse esetében is, ahol a Bernhard Rückert belsőépítész által átépített ügyféltér kialakításával a művész Michael Krausét bízták meg, aki az euró bankjegyek hátoldalán található hidat álmodta át a térbe, kapcsolatot teremtve ezzel bank és ügyfél között. A MEVACO PerfAction segítségével az Epirus közelében álló görög Kokoros-híd képét öt, 2,00 mm vastag alumínium lemezbe perforálták bele, majd ezeket az ügyféltérbe itegrálták. Christoph Zahn, a dachaui Sparkasse marketingvezetője rengeteg pozitív visszajelzésről számol be. A MEVACO PerfAction egy olyan technológia, amely különböző méretű lyukak perforálásával lehetővé teszi fotók, céglogók, piktogramok és számjegyek lenyűgöző, háromdimenziós hatású ábrázolását.

A Fotoblech művészi élménnyé teszi a várakozást

Várakozni senki sem szeret. De ha már muszáj, legalább legyen kellemes az eltöltött idő. Ez lebegett a dachaui Sparkasse szeme előtt, amikor a helybeli belsőépítészt, Bernhard Rückertet azzal bízta meg, hogy építse át a már meglévő ügyfélteret. Bernhard Rückert élt a tér meglévő adottságaival, az ívelt fallal, és két íves bejáratot alakított ki. A belső tér megtervezése ezt követően az altomünsteri származású művész, Michael Krause feladata volt: „Dachau a vizek városa, itt folyik az Amper, a Maisach, nem messze a Würm, a Gröbenbach és az Aschenbach, a Mühlbach, valamint a 18. századból származó Schleißheimi csatorna. Ahol pedig sok víz van, ott sok a híd is, amelyek, mint tanult kőfaragónak, a gyengéim. Embereket hoznak össze, ami az eurós bankjegyek alapgondolata is: ezek hátoldalán ugyanis egy-egy hidat találunk, amely allegória kitűnően illeszkedik egy bank ügyfélterének miliőjéhez is.“ Michael Krause azonban nem szerette volna csupán egy akármilyen híd fotóját. „Fontos, hogy illeszkedjen a meglévő építészeti adottságokhoz: A kiválasztott híd íve nem feltűnő módon, de kapcsolatot teremt az íves bejárattal és az új ügyféltér ívelt falával. Egy helyi vonatkozást nélkülöző híd sem felelne meg a Sparkasse imázsának, amely nemcsak a környék társadalmi középosztályának elkötelezett támogatója, de a régió művészeinek legnagyobb nem állami mecénása is."

Számítógépvezérelt lyukasztás a maximális pontosság érdekében

Mindezekhez jól társult, hogy Michael Krause, aki a müncheni képzőművészeti akadémián, ill. Londonban a Goldsmith College-ban végezte tanulmányait, és gyakran foglalkoztatja a képi élmény és az anyag ötvözése, szívesen dolgozik olyan szokatlan alapanyagokkal, mint az üveg, a beton vagy az acél. „Lenyűgöző, amikor egy sík felületű anyagból háromdimenziós hatást varázsolhatunk elő. Ezt szerettem volna megvalósítani, így bukkantam rá a MEVACO PerfActionre, egy olyan technológiára, amely különböző méretű perforált lyukak segítségével fotókat, céglogókat, piktogramokat, ill. számokat képes megjeleníteni. Elmentem Schlierbachba, hogy a gyártócsarnokban megnézzem, hogyan készíti a gép a sok-sok lyukat, miután a fotót egy számítógépes program e célra átalakította.“

A legszebb híd az ügyfelek felé - a Fotoblechnek köszönhetően

A fényképek átalakítására a MEVACO osztrák partnere, a „Fotoblech“ szoftverét alkalmazza. Széleskörű gyűjteményéből Michael Krause ezt követően kiválasztotta a megfelelő hidat. „Dinamikus formák lebegtek a szemem előtt – magyarázza a művész –, amelyekkel meg tudtam felelni a térben uralkodó íveknek. A MEVACO perforált lemezével lehetővé vált, hogy a híd kétdimenziós képét háromdimenziós hatásúvá tegyem, még további mélységet adva az ügyféltérnek.“ A választás így az Epirushoz közeli görög Kokoros-hídra esett, amelynek képét a színátmenetek és árnyékok hihetetlenül valósághű ábrázolásával a MEVACO PerfAction öt, 2,00 mm vastag alumínium lemezébe perforálták. Hogy a híd képét még jobban kiemeljék, az öt lemezt utólagosan porszórták. Michael Krause a RAL színskála 9010-es tiszta fehér színe mellett döntött: „A fehér lemezek kiválóan érvényre juttatják a motívumot, az árnyalat pedig észrevétlenül illeszkedik a tér kialakításába.“

Fotoblech: apró lyukak, lenyűgöző hatás

A dachaui Sparkasse ügyféltere így jó alkalom volt Michael Krause számára, hogy a műcsarnokokon kívül is alkothasson. A londoni Economist Sculpture Prize díjazottjaként, valamint a párizsi "Cité Internationale des Artes" ösztöndíjasaként bel- és külföldön egyaránt kiállít, s most már hazájában olyan helyen is megjelenik alkotása, amelyet az emberek naponta látogatnak. Christoph Zahn, a dachaui Sparkasse marketingvezetője így értékel: „Ügyfeleink olyan kellemes teret kaptak, amely nyugalmat sugároz, ugyanakkor tele van energiával.“ S ahogy már mondtuk: Senki sem várakozik szívesen, de ha már muszáj, legalább legyen kellemes az eltöltött idő.

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.