3in1: expandáltlemez-homlokzat

Minden védelem egy kézben

Az expandáltlemez-homlokzat három lényeges előnyt hordoz magában: a jó szellőzést, védelmet az időjárás viszontagságaival szemben és nagy stabilitást. Egy ökológiai szempontból átgondolt vendégház homlokzatkialakításában expandált lemezt alkalmaztak. A MEVACO segítségével így a falu, Arnsgrün is új színt kapott.

Honnan jött az expandáltlemez-homlokzat ötlete?

„Nyitottnak lenni az új ötletekre“ – ez jellemzi Alfred Görstner építészetét, aki a weimari Bauhaus Egyetemen folytatott tanulmányai mellett műemlékvédelmi szakmérnöki diplomát is szerzett, amit később kiegészített a Membran Structures nemzetközi mesterkurzussal. Nem csoda tehát, hogy a MEVACO expandált lemezeinek jó tulajdonságai nem maradhatnak rejtve egy ilyen rutinos szakember előtt. Egy arnsgrüni vendégházban az ökológiai szempontokat figyelembe vevő faszerkezet kialakításakor a rombusz 110x52x24 alumíniumlemezt alkalmazta, támaszkodva a MEVACO expandált lemezeinek három előnyére is: Tökéletes megoldásnak kínálkozik, hiszen egy védőburkolatnak alulról szellőznie kell. Ezenfelül nem folyik be a víz, mert a lemez ferdén álló stégei lefelé néznek. S az expandált lemez – nem utolsó sorban – stabil, és nem vetemedik meg, amennyiben keretbe helyezik.

„Az egész úgy kezdődött, hogy hozzájutottunk egy Arnsgrün központjában lévő, már rég nem használt áruházhoz, amilyeneket az NDK-időkben még Konzumnak hívtak“ – emlékszik vissza Alfred Görstner. „Nálunk a vogtlandi Oberlandban az ilyen üzletek manapság már ritkaságszámba mennek, ezért magasra tettük a mércét. Ugyanakkor minden az épület bővítése mellett szólt: Terveink között egy vendégház és oktatótermek kialakítása szerepelt, amely harmonikusan illeszkedik a környezetéhez, és sugározza a kreatív gondolatokat.“

Expandáltlemez-homlokzat ökológia szempontoknak megfelelően

Nem egyszerű feladat elé állította az építészt partnere, Katrin Liesch. A meglévő épületnek már a statikája is egyedi megoldást követelt. „Miután teljesen átalakítottuk és részben megerősítettük, acélbeton födémet helyeztünk rá, amely a tó irányában hat méterrel kiugrik. Erre erősítettük fel – ökológiai szempontok figyelembe vételével – a fakeretes szerkezetet, amihez természetesen védőburkolatra volt szükség.“ Ez volt az a pont, amikor a MEVACO rombusz 110x52x24, alumínium expandált lemeze szerepet kapott.

Expandált lemez mint szellős védőburkolat

„Korábban dolgoztam már expandált lemezzel“ – magyarázza Alfred Görstner – „és ezúttal is az bizonyult ideális megoldásnak. Részint, mert a védőburkolatnak alulról is szellőznie kell. Az expandált lemeznek pedig megvan az az előnye, hogy az alsó szellőzés mellett a felületén újabb levegőmozgás alakul ki, ami jól átszellőzteti a falakat, s ez szerkezeti szempontból is előnyös. Ezenkívül megakadályozza a víz bejutását, hiszen a ferdén álló stégek lefelé néznek. Másrészt van még egy előnye: Ha az expandált lemezt keretbe helyezzük, stabillá válik, és nem vetemedik meg. Építészkollégáimnak mindenesetre azt tanácsolnám, hogy ezzel egy tapasztalt lakatost bízzanak meg, hiszen a keret és a hézagok egymáshoz illesztése nagyon precíz munkát követel.”

Új ötletek expandáltlemez-homlokzatokra

Alfred Görstner mosolyog és elárul egy apró trükköt: „Hogy a fém ne közvetlenül a fallal érintkezzen, kemény szállítószalag-gumira ültettük rá.“ Ahogy az elején is említettük, innovatívnak kell lenni. Ez érvényes a színvilág kialakítására is: A konstruktőröknek a MEVACO expandált lemezével ez esetben sem volt nehéz dolguk. „A lemezeket vörös színárnyalatban porszórtuk. A modern külsőtől az emberek a faluban először kissé meghökkentek, ám végül mindenki örült neki.“ Mint ahogyan a kis vegyesbolt megnyitásának is, amely saját készítésű lekvárral és dzsemmel, kézműipari termékekkel, fából és agyagból készült szuvenírekkel látja el a falut és a környéket, valamint a nagyszámú szállóvendéget, akik Arnsgrünbe érkeznek.

A MEVACO expandált lemeze segíti a tájékozódást

„Mivel építészmunkámban sok ötletet veszek át a festészetből, a házban festőkurzusokat is tartok“ – mondja Alfred Görstner. Ezenkívül varró- és szövőtanfolyamokat is lehet látogatni, valamint jógázni. A vendégek az egyedi ízléssel kialakított helyiségekben nagyon jól érzik magukat, sőt ünnepségek lebonyolításához is temérdek hely áll rendelkezésre. „Akár 45 vendéget is kényelmesen el tudunk helyezni“ – nevet Alfred Görstner. „Ha valaki ideérkeztekor megkérdezi, hol találja az arnsgrüni vendégházat, mindig a következő választ kapja: az az a faház ott, a szép, színes expandált lemezzel.“

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.