"Iskolaérett" megoldás

Lépcsőfeljáró és tanulói boxok perforált lemezből

Az iskola tartogathat kellemes meglepetéseket is: Lehet meglepően csendes és attraktív. Titka, hogy a hangelnyelő falakat és a tanulói boxokat perforált lemezzel kell burkolni. Így lesz egy kényszerű műszaki megoldásból lenyűgöző épületelem.

Kitűnő akusztika élesfülűek számára

Magadnak tanulsz, nem az iskolának, tartja a mondás. Ami sokkal könnyebben megy, ha az iskola oly módon is támogatja a tanulást, mint a wolfenbütteli gimnázium, hiszen abból valóban mi magunk is profitálhatunk. Közreműködője ennek a lépcsőház és a tanulói boxok kialakításában alkalmazott MEVACO Rv 5-8, acél, 2,00 mm lemezvastagságú, utólagosan porszórt perforált lemez is. A „petersen pörksen partner architekten und stadtplaner bda“ építésze, Markus Kaupert és Kristin Wießel, a „Metallbau Wilhelm Schulze Töchter GmbH“ projektvezetője számol be arról, hogyan oldották meg mesterien a feladatot, melyben jelentős szerepet játszott a hangszigetelés: 35%-os áteresztő felületű perforált lemezzel és hangelnyelő anyaggal.

Wolfenbüttel négy szárnyból álló reneszánsz kastélya Niedersachsen legszebb kastélyai közé tartozik. Ebben kapott helyet a gimnázium, amelyet a lübecki „petersen pörksen partner architekten und stadtplaner bda“ építészei egy a 60-as évekből származó pavilon átépítésével bővítettek ki. Az eredeti terv a reneszánsz kastély háromszintes tükörképe volt, amelyben a szaktantermeken kívül az étkező került kialakításra.

Lépcsőfeljáró és tanulói boxok burkolata

Markus Kaupert építész: „Az új épület központi csarnoka köti össze a földszinti étkezőt a galériákkal, melyek a diákok számára nyitott tanulóhelyeket biztosítanak. Mind a lépcsőfeljárókhoz, mind pedig a tanulói boxok kialakítása során a MEVACO Rv 5-8, acél, 2,00 mm lemezvastagságú, utólagosan porszórt perforált lemezét alkalmaztuk.“ A munka során különösen fontos szerepet kapott a tér akkusztikájának megoldása. „Szükség volt hangelnyelők elhelyezésére“ – magyarázza Markus Kaupert. „A tanulói boxok kialakításához 35%-os áteresztő felületű perforált lemezt használtunk. A boxokat a zajcsökkentés érdekében ezt követően belülről szigeteltük“ – egészíti ki Kristin Wießel, a kivitelező »Metallbau Wilhelm Schulze Töchter GmbH« lakatosipari cég projektvezetője. „A perforált lemez lehetővé tette a hangelnyelő anyag réteges elhelyezését az építészeti elemekbe“ – folytatja Markus Kaupert. „Mindezt fenolgyantával bevont rétegeltlemez-burkolattal kombináltuk. Ezáltal a tanulói boxok is ugyanolyan sima felületet kaptak, mint a sötétvörös, függesztett lépcsők.“

Minden egyedi méretben

Igényes feladat volt, ahogy Kristin Wießel visszaemlékszik. Ideális az egyedi darabok gyártására specializálódott gardelegeni lakatosműhely számára: „A lépcsőkhöz acélbeton állványzatot építettünk, erre tettük fel az aljzatot, majd a rétegelt lemezt. A padok miatt ezek egyedi méretezést igényeltek. A helyszínen milliméterpontosan lemértünk mindent, rajzokat készítettünk, amiket elküldtünk a MEVACO-nak. A szállítást követően még nyers állapotban felszereltük a lemezeket, hogy méretben stimmelnek-e. És stimmeltek! Ezután porszórásra leszedtük őket, majd újra felerősítettük.“

A légiesség oka a finom lyukasztás

Markus Kaupert tervei precíz kivitelezését csak megerősíteni tudja: „Mindent következetesen úgy végeztek, ahogy kértük. Az alapanyag és a színárnyalat kiválasztásában meghatározóak voltak a környezeti tényezők. Például, hogy a vörös összhangban álljon a mennyezet üreges tégláival. Arra a kellemes tapasztalatra tettünk szert, hogy a MEVACO perforált lemeze ugyanúgy, mint a telilemez, hajlítható és illeszthető, optikájában azonban a finom lyukasztás miatt lényegesen légiesebbnek tűnik.“ Ahogy mondani szokták, magunknak tanulunk, nem az iskolának. És mi épp egy iskola építése során tanultunk ismét valamit.

Oldal nyomtatása

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.