Az építészek kedvence: perforáltlemez-homlokzat

Régi épületek modern külsőben

Hogyan csináljunk régiből újat? A perforált lemez életet lehel a házba, s képes a koros épületnek új fényt kölcsönözni. A perforáltlemez-homlokzat a szívesen kísérletező építészek számára nem is sejtett lehetőségek széles tárházát kínálja. Hagyja magát Ön is meglepni!

Perforáltlemez-homlokzat

Lebontani vagy felújítani? Az 1954-ben Hannover-Wahrenwaldban épült Johannes-Lau-Hof épületei már ugyancsak „benne voltak a korban“. Az építtető „Heimkehr“ Lakásszövetkezett által kiírt pályázat meggyőző eredménnyel zárult: A hat társasház átépítéséről és korszerűsítéséről szóló megbízást Kerstin Pfeifer-Wernicke építészirodája nyerte el. A munkálatok során a MEVACO Qg 25-35 alumínium és horganyzott perforált lemezei a legjobb oldalukról mutatkoztak be. A színes ellenpontok megteremtéséhez a lemezeket, amelyeket a Lams Stahlbau GmbH épített be, utólagosan porszórták. Kerstin Pfeifer-Wernicke az alaprajz újragondolásában és a modern homlokzatkialakításban egyre növekvő piacot lát.

Németországban – főként még az ún. gazdasági csoda idejéből – számos felújításra váró épület áll. Ezek az 50-es években épült házak mára már nem felelnek meg a tulajdonosok és bérlők igényeinek, és nem teljesítik a társadalom idősödő rétegeinek lakással kapcsolatos elvárásait sem. Mi tehát a teendő? Lebontani és újat építeni? „Nem feltétlenül ez a helyes döntés“ – vélekedik a hannoveri építész, Kerstin Pfeifer-Wernicke. „Az építtetők többnyire a leggazdaságosabb megoldást keresik. Ez az oka annak, hogy egyre gyakrabban kerül sor felújításra.“

Az épület megmentője a perforáltlemez-homlokzat

Néhány építész véleménye szerint a holnap városa a tegnap épületeiből fog állni, amiket korszerűsítenek, mint ahogyan példa erre a Hannover-vahrenwaldi Johannes-Lau-Hof is. „A dolog úgy indul,“ – magyarázza Kerstin Pfeifer-Wernicke – „hogy az 50-es években egy háromszobás lakást 62 m2 alapterületűre terveztek. A mai igények szerint ez azonban lényegesen több,75 m2. Rendszerint az alaprajz sem mondható már korszerűnek, nem is beszélve az energiatakarékossági rendelkezések betarthatóságáról.“ Mivel ma előírás az akadálymentesített lakókörnyezet is, a Johannes-Lau-Hof esetében felmerült a liftes, hozzáépített lépcsőház ötlete. „A keresés során bukkantam a MEVACO perforált lemezeire“ – mondja az építész.

Perforált lemez mint üde színfolt

„A lépcsőházat nyitott folyosókkal kellett kiegészítenünk. Mivel a homlokzat matt fehér, az ablakok pedig halványszürkék, a perforált lemez kínálta sokoldalú design lehetővé tette mindennek a színes ellenpontozását. Ugyanakkor a fényt sem szabad eltakarni, hiszen a folyosóra lakásajtók és ablakok nyílnak. Nos, megadtuk a méreteket, és nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel – mind a tökéletes illeszthetőséggel, mind az egyszerű rögzíthetőséggel. A MEVACO négyzetlyukasztásos Qg 25-35 2,00 mm horganyzott, ill. utólagosan porszórt színes alumínium perforált lemezeit alkalmaztuk, amelyeket aztán a Lams Stahlbau GmbH épített be.“

Időtálló felújítás perforált lemezzel

Kerstin Pfeifer-Wernicke számára a Johannes-Lau-Hof volt az első olyan megbízás, ahol a MEVACO perforált lemezeivel dolgozott, s amelyet talán még több is fog követni, hiszen számos épület vár még felújításra, s az építésznő pontosan tudja, „hogy főként a lakóközösségek invesztálnak egyre gyakrabban a régi épületek állagmegóvásába.“ Olyan befektetésbe, ami jelen esetben az építtető „Heimkehr“ Lakásszövetkezet számára is gazdaságos megoldást kínált. Az alaprajz újragondolása, a modern homlokzatkialakítás a MEVACO perforált lemezeivel, valamint a megfelelés a legmagasabb energiatakarékossági előírásoknak gondoskodtak a 48 akadálymentesített lakás hihetetlen gyors bérbeadásáról.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.