A svájci pályaudvarok tudnak valamit

Expandáltlemez-borítású "shopkocsi"

Pályaudvaron úti elemózsiát vásárolni látványosan is lehet, főként, ha a svájciak kreativitásáról van szó, akik egy "shopkocsit" építettek, melynek külső burkolatához expandált lemezt alkalmaztak. Nem könnyű feladat sem az építész, sem a fémfeldolgozó számára.

Legyen élmény az úti elemózsia vásárlása

Több mint 3.000 km-es vonalhálózatán kereken 770 kisebb-nagyobb üzlet látja el a Svájci Államvasutakat. Az utasok a pályaudvarokon shopokban szerezhetik be mindazt, amire az utazás alatt szükségük lehet. Wettingenben az am-architektur Építésziroda Josef Kramer fémfeldolgozóval együttműködve egy olyan „shopkocsit“ épített, melynek külső burkolatához a MEVACO rombusz 55x20x4 acél, 3,0 mm lemezvastagságú horganyzott és porszórt expandált lemezét alkalmazta. Nem könnyű feladat, hiszen az expandáltlemez-táblákat nagyon precízen kellett megmunkálni, hogy esztétikusan alakíthassák ki a pénzautomaták nyílásait, a világítótestek és a feliratok tartóoszlopait. André Meier és Josef Kramer arról számolt be, hogyan sikerült végül a munkát megvalósítani.

Köztudott, hogy a világ leglátványosabb vasútvonalai közül jó néhány Svájcban található. A Zermatt és St. Moritz között közlekedő Glacier expressz klasszikusnak számít az alpesi járatok között, míg a Bernina expressz Európa legmagasabban fekvő vasútvonala, csodálatos kilátással Graubündenre. Azt az évi 350 millió utast, akik a Svájci Államvasutak több mint 3.000 km-es szakaszán időben pontosan szeretnének eljutni egyik helyről a másikra, tömérdek kényelmi szolgáltatás várja, már az utazás megkezdése előtt is: a kereken 770 kisebb-nagyobb pályaudvar szinte mindegyike rendelkezik egy shoppal, ahol megtalálható minden, mi szem-szájnak ingere. Az Aargau kantonbeli Wettingen újjáépített pályaudvarán az utas például egy csúcsmodern „shopkocsiban“ szerezheti be mindazt, amire szüksége van.

Egykori tehervagon mint pályaudvari üzlet

Ahogy André Meier az am-architektur Építésziroda munkatársa meséli, halaszthatatlanná vált már a teherkocsiban elhelyezett üzlet kialakítása, amelyben szerepet kapott a MEVACO rombusz 55x20x4 acél, 3,0 mm lemezvastagságú horganyzott és porszórt, 64 %-os szabad áteresztő felülettel rendelkező expandált lemeze. Az okok az építész szerint kézenfekvőek voltak: „A tömeges használat miatt a fémnek masszívnak kell lennie. Egy pályaudvaron sajnos a vandalizmust sem lehet teljesen kizárni. Ezenfelül az alapanyagnak – hogy reklámcélokra is alkalmas legyen – tartós felülettel kell rendelkeznie, és természetesen meg kell felelnie azt esztétikai elvárásoknak is.“

Jó munkához idő kell

Nem könnyű feladat, így André Meier és építészkollégái a tökéletes tervezésre helyezték a hangsúlyt: „Minden jelentős ötletnek megvan a maga érési ideje. Még az építkezés előtt elkészítettük a homlokzat mintáját, amin aztán finomítottuk a részleteket. Következő lépésként felhúztuk az épület könnyűszerkezetes favázát. Az erre erősített expandált lemezek és sarokkialakítások rendkívüli igényességgel készültek, hiszen a sarkok nem rendelkezhetnek éles peremmel. Ezt követően kialakítottuk a pénzautomaták nyílásait, a világítótestek és a feliratok tartóoszlopait, valamint a várakozó utasok számára a tetőn egy állópultot és melléje korlátot. Vagyis az expandáltlemez-táblákat nagyon precízen kellett megmunkálni.“ Ami azonban már a tägerigi Kramer fémipari vállalat feladata volt.

Tökéletes az utolsó részletig

Josef Kramer így emlékszik vissza a munkára: „Már többször dolgoztam expandált lemezzel, de ekkora felületűvel még sosem. Az üzlet teljes körű burkolása során a rombuszoknak hajszálpontosan kellett egymáshoz illeszkedniük, hogy optikailag egységes hatást keltsenek. Ezért először lemértem az objektumot, hogy kiszámolhassam, mennyi expandált lemezre van szükségem, majd megrendeltem a MEVACO-nál. A szállítás után következett az a feladat, hogy kivágjuk a nyílásokat, ami elég bonyolult volt. Végül az expandált lemezt tűzihorganyoztuk és porszórtuk. A sarkokat alumíniumvinklikkel borítottuk.“

Innovatív és mindennapi használatra alkalmas

A kivitelezéssel André Meier tökéletesen elégedett volt, hiszen ez az innovatív, a mindennapi használatra alkalmas megoldás nagyon jól illeszkedik az am-architektur filozófiájához. André Meier kifejezésével élve: „A tökéletes építészet mindig elvarázsol, van benne valami magától értetődő. Használható és méltóságban öregszik meg. Másként fogalmazva: időtlen.“ Olyan időtlen, mint a MEVACO expandált lemezével burkolt shopkocsi Wettingenben.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.