Burkolat, mint második bőr

Épületburkolat perforált lemezből

Építészeti díjat különleges ötletekért ítélnek oda. Például egy ház burkolatáért, ami olyannak tűnik, mintha egy második bőr lenne. Ezt a hatást a rendkívül sokoldalúan felhasználható alumínium perforált lemez eredményezi. Egy igazán szokatlan alapanyag, amely az építészeket a legkiválóbb ötletekre inspirálja.

A szép külső fél siker

A DAP milánói építésziroda kapta a megbízást, hogy az olasz kisváros, Lonate egykori kápolnáját közkönyvtári feladatok ellátására alkalmas épületté alakítsa át. „A helyreállítás során végül még hozzá is kellett építenünk. Az épülettoldást teljes egészében a MEVACO 3 mm vastag Rg 10-25,98 körlyukasztású perforált lemezével burkoltuk. A hatás: mint egy második bőr.“ – mesélik a DAP munkatársai, Paolo Danelli és Elena Sacco. A DAP munkája elismeréseként elnyerte a Philip Rotthier Európai Építészeti Díjat.

Senki sem tudja már megmondani, hogy a lombard kisváros, Lonate egykori oratóriumát, a San Michele-t mióta nem használják kápolnaként. Valamikor egyszer könyvtárrá alakították át, amit az évek során kisebb, a közüzemi vezetékek elhelyezésére szolgáló, konténerszerű épületrészekkel egészítettek ki. 2006-ban a városatyáknak azonban szemet szúrt a történelmi városközpontban álló „szégyenfolt“, és a teljes felújítás mellett döntöttek. A feladattal a milánói DAP Építészirodát bízták meg.

Történelmi épület és modern építészet találkozása

Az iroda alapítói, Elena Sacco és Paolo Danelli így emlékeznek vissza: „Azonnal világossá vált számunkra, hogy a felújítás során mélyreható változtatásokat kellene végrehajtanunk a történelmi épületen. Hogy ez minél kisebb mértékű legyen, azt javasoltuk a városnak, emeljünk egy második épületet a kápolna mellé. Az illetékeseknek tetszett az ötletünk, sőt még a belső terek kialakításával is megbíztak bennünket.“ Elsőként az új épületet kellett megépíteni, amelyhez Elena Sacco és Paolo Danelli rendkívüli ötlettel állt elő.

Láthatatlan fugák, egységes homlokzat

„Hogy úgy tűnjön, mintha az egész homlokzat egy egységes felületet képezne, az új építményt MEVACO-perforált lemezzel burkoltuk, mégpedig az Rg 10-25,98-as, 3 mm vastagságú, körlyukasztású perforált lemezzel. Ennek rögzítésére tartószerkezetként egy fémkeretet szereltünk a lehető legkisebb távolságban a toldaléképület külső fehér falára, amire úgy tudtuk felhelyezni a perforált lemezt, hogy az illesztéseket szinte nem is látni. Először kiszámoltuk a lemez természetes hőtágulását, így döntöttünk a 3 mm vastagságú mellett. Ezzel megelőztük a lemezek vetemedését, ill. deformálódását.“

Mintha felhők öveznék az épületet

Még az ablakoknál és az ajtóknál is, mint valami második bőr, úgy takarja a MEVACO-perforált lemezből készült burkolat az épületet. Az építészeknek erre a megoldásra is remek ötletük támadt: „Ezeken a helyeken a perforált lemezt egy megelőzően elkészített formaterv alapján alakítottuk ki“ – magyarázza Elena Sacco. „Dynamic Waterjet technológiával megnagyobbítottuk a lyukakat. Összesen 20 lemezen végeztünk ilyen jellegű átalakítást. Ha kedvező szögben éri a lemezt a fény, olyan, mintha felhők öveznék az épületet.“

Energiahatékony felhasználási ötletek

A MEVACO-perforált lemezek alkalmazását azonban nem csak formatervezés indokolta. „Nagy hangsúlyt fektetünk a hatékony energiafelhasználásra“ – magyarázza Elena Sacco. „Esetünkben az épület cementvakolatát fagyapottal, ill. a MEVACO-perforált lemezből készült, légáteresztő homlokzattal szigeteltük. A nedvesedés ellen a padlózatba szellőztető rendszert és termodinamikus fűtést építettünk klímával. Így a ház tökéletesen szigetelt.“ Az új épület kifogástalanul illeszkedik a régi kápolnához, így Lonate lakói lelkesedéssel fogadták a teljes körűen felújított könyvtárt. Azóta az építészeti turizmus keretében a világ minden tájáról érkeznek vendégek, hogy megcsodálják az ikerépületet, melyért Elena Sacco és Paolo Danielli 2011-ben elnyerte a Philip Rotthier Európai Építészeti Díjat, s amelyért Mies Van der Rohe-díjra jelölték őket.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.