Egyszerűen mintha a tenger hullámain ringatóznánk

Egyedi mennyezetburkolat perforált lemezből

Ha étterembe megyünk, szeretjük a stílusos környezetet, hiszen a kulináris élmény nem ér véget a tányér peremén. Egy szokatlanul kialakított mennyezet az éttermet keresett találkozóhellyé teheti, ahol a Creativ Line Arabica perforált lemez ez esetben a tengert varázsolja a fejünk fölé.

Perforált lemezből a tökéletes hullám

Az ausztriai Parndorf bevásárlóközpontjának egyik éttermében a vendégek tengert idéző mennyezet alatt hódolhatnak a kulináris élvezeteknek. A Bistro Asia Cocos különleges designja Ralf Kürbitz és Kerstin Heyroth hamburgi építészek fantáziáját dicséri, míg a kivitelezés Günter Plattl, a rohrbachi Alu Hofstätter mérnökéét. A hullámok íveinek megalkotásához a MEVACO Creativ Line alumínium perforált lemezét választották, sőt a konstrukció az ötletesen elhelyzett LED-megvilágítással varázslatos fény-árnyék hatást kelt életre.

Ismerünk számos étteremláncot, a Fertő-tó környéki Parndorf Asia Cocos bisztrója mégis olyan, mint gyöngyszem a kagylóban. Míg a törekvés általában az egységes külső felé mutat, a „Cocos“ és a „Bok“ éttermek inkább egyedi megoldásaikkal tűnnek ki. „Mindazonáltal komoly kihívást jelent ez a tervezőknek és a kivitelezőknek“ – vélekedik a hamburgi építészpáros, Ralf Kürbitz és Kerstin Heyroth

Fényhatás és a tér mélysége

Ralf Kürbitz és Kerstin Heyroth az Asia Cocos esetében is hűek maradtak mottójukhoz: „Hagyjunk az ötleteknek szabad áramlást, megvalósulásukhoz teremtsünk struktúrát!“ Parndorfban 37.700 m²-en 170 üzlet kínálja áruját. „Egy bevásárlóközpontban az emberek valami különlegesre vágynak“ – magyarázza Ralf Kürbitz. „A hatalmas forgatagban azonban vágynak egy csendes kikötőre is.” A két szakember ennek a két követelménynek akart megfelelni, amikor tengert idéző hangulatot varázsolt a mennyezetre. Olyat, amelyben egyúttal a perforált lemez is szerepet kapott. Ralf Kürbitz és Kerstin Heyroth az alumínium alapanyagú Creativ Line lyukasztás Arabica motívuma mellett döntött. „A mozgás illúzióját az egyedi formákkal, a fényhatással és a tér mélységével teremtettük meg“ – magyarázza Ralf Kürbitz. „A mennyezeten elhelyezett sinushullámok gondoskodnak a dinamikáról, majd ezt teszi teljessé a lendületes vonalvezetésű pult.“

Újszerű látásmód

Az elképzelés sikere a két hamburgi építészt látszik igazolni: Az Asia Cocos hamarosan Parndorf egyik legkedveltebb találkozóhelyévé vált. „Az emberek a jó étkek mellett azért is térnek be ide szívesen, mert itt a szemnek is van mit élvezni“ – mondja Ralf Kürbitz. “A perforált lemezek LED-izzókkal kombinálva különleges fényeffektusokat hívnak életre. Mivel vannak olyan pontok, amelyek több fényt vernek vissza, s vannak olyanok, amik inkább sötétségbe burkolóznak, az emberi szem újabb és újabb fény-árny-játékot érzékel.“

Igazán türelmet igénylő feladat

Hogyis kerültek a hullámok a perforált lemezbe? Ehhez már a lakatosipar szakértelmére volt szükség! Günter Plattl és a rohrbachi Alu Hofstätter vállalat bonyolult feladat elébe nézett: Az építészek kiszámították három különböző szélességű hullám amplitúdóját, majd Günter Plattl és csapata elkészítette az ennek megfelelő ívelésű alumíniumszalagokat, melyeket végül porszórásos eljárással három különböző színű, speciális festékréteggel vontak be. A kész szalagokat keretekhez hegesztették, a mennyezeten futó vezetékeket akusztikus burkolattal fedték be, végül felerősítették a hullámokat – s már kész is volt a tenger a mennyezeten!

Know-how minden téren

Ralf Kürbitz és Kerstin Heyroth számára kihívást jelent, hogy „a kreatív ötleteket meg is tudják valósítani“, melyhez sokoldalú szakértelemre, kölcsönös bizalmon alapuló, intenzív együttműködésre van szükség. „A MEVACO-val és az Alu Hofstätterrel számunkra ez egyáltalán nem okozott nehézséget“ – hangzik az építészek pozitív összegzése.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.