A stílusos tárolás művészete

Mennyezet- és szekrényburkolat expandált lemezből

Aki unalmasnak találja a rendet, még nem ismeri az expandált lemezt, amelynek segítségével egy iratokat rejtő szekrény is valóságos designelemmé válik. Mindezt megfelelő mennyezetburkolattal kombinálva csaknem műalkotás születik, hiszen az alumíniumból készült rombusz expandált lemez minden szemszögből más látványt nyújt.

Érdekes effektusok expandált lemez burkolattal

A Nantes-i Agence Azimut építésziroda mérnöke, Philippe Lebourg az expandált lemez elkötelezettje: Irodájában nemcsak a mennyezetet borította be 20x10x2, rombusz mintázatú expandált lemezzel, hanem az 5,8 m hosszú dokumentumtároló szekrényét is, szintén rombusz mintázatú, 20x10,5x2-es lemezzel. A fémet, hasonlóan, mint egy festővásznat, keretekhez rögzítette, így az ajtók nyitásakor érdekes fényhatások jönnek létre. A kivitelező a Nantes-i Jallais S.A. vállalat volt.

„Mindenből lehet művészet” – mondta a pop-art jeles képviselője, Andy Warhol. „Ha valamit nem lehet eltakarni, csinálj belőle műalkotást!” A francia Philippe Lebourg, a Nantes-i Agenze Azimut építésziroda tulajdonosa, egyben ügyvezetője teljes szívéből nevet, amikor ezt mondja: „Saját irodánk kialakításakor némiképp meg is fogadtuk ezt a tanácsot! A helyiségben ugyanis olyan fém tartószerkezet fogadott bennünket, amit legjobb szándékunk ellenére sem tudtunk elfedni. S ilyenkor talán tényleg jobb hangsúlyozni, mint kísérletet tenni az elrejtésére. Így született meg az ötlet, hogy a mennyezet burkolatának alapanyaga a fém legyen, mégpedig a felületkezeleteln alumínium expandált lemez.

Fény és árny játéka több síkon

A MEVACO expandált lemezét (rombusz 20x10x2, stégvastagság 1,0 mm) a szintén nantes-i Jallais S.A. vállalat a mi útmutatásunk alapján dolgozta fel. Így a mennyezet világos nappal homogén fémes felületet mutat. Ha azonban felkapcsoljuk a mögötte elhelyezett fénycsöveket, újabb szint tárul elénk, és láthatóvá válnak az épületgépészeti elemek.” De vajon elegendő így a munkafény? „Mi magunk is meglepődtünk az eredményen” – folytatja Philippe Lebourg. „Az expandált lemez fényszűrése ellenére is optimális a helyiség megvilágítása. Sőt, más és más fény-árny-játék kel életre attól függően, melyik sarokból nézünk fel a mennyezetre.”

Az ésszerű tárolás mintapéldája

Az Agence Azimut építészei azonban nem elégedtek meg ennyivel. Ahogyan ebben a szakmában szokásos, számtalan dossziét, tervet, vázlatot kell tárolniuk, lehetőleg helytakarékosan, mégis könnyen hozzáférhetően. Erre szolgál az 5,8 m hosszú, fehérre festett fából készült dokumentumtároló szekrény. Hogy a tér egységét megőrizzék, a szekrény öt, egyenként 1,1 m-es tolóajtaját 1,0 mm-es stégvastagságú, rombusz 20x10,5x2 expandált lemezzel borították be. Hogy az ajtókat mindkét irányban lehessen mozgatni, a fémet – hasonlóan, mint a festővásznak esetében – keretre rögzítették. Amikor az ajtók elhúzásával két ajtó egymás mögé kerül, újabb és újabb mintázat jelenik meg.

Átlátható, mégis zárt

Philippe Lebourg elkötelezettsége a MEVACO expandált lemezei iránt nem véletlen: „Ez az alapanyag hihetetlenül sokoldalú és lenyűgözőek a vizuális hatásai” – magyarázza. „Számomra az anyag nyitottsága és egyben zárkózóttsága, valamint az átláthatóság és a masszivitás játéka. A MEVACO expandált lemezei pedig szinte magukban hordozzák az alkalmazási ötleteket!” Így aztán vissza is kanyarodtunk a művészet kérdésköréhez, amely az Agence Azimut építészei számára továbbra is expandált és perforált lemezzel képzelhető el. Például jelenleg a Centre Commercial Jean Vilar à La Roseraie Angers bevásárlóközpont átalakítása során.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.