Kellemesen hűvös lakás a forró napokon is

Árnyékoló expandált lemezből

A mi szélességi körünkön nem ritka a nyári kánikula, amikor az ember hálás, ha lakása kellemesen hűvös marad anélkül, hogy le kellene engednie a redőnyöket. Az epandált lemezből készült árnyékoló nemcsak a hőséget tartja távol, védelmet is nyújt a kíváncsi tekintetekkel szemben. Mindezt korszakalkotó módon.

Biztosan lesz még napsütéses nap

Pier Francesco Cherchi építész és Ledda Federico az Omnimat lakatos műhelytől a földközi-tengeri szigeten, Szardínián lodzsákat alkotott, hogy a lakókat kímélje a kellemetlenül erős napsugárzástól. Az építész elképzeléséhez a MEVACO rombusz, 62x23x3 expandált lemezét alkalmazta. A lemezt acélkeretekhez rögzítette, majd a belső oldalon textillel burkolta.

Pier Francesco Cherchi, a Cagliari-i C+C04 Studio építésziroda mérnöke jól ismeri szűkebb hazája, Szardínia természeti adottságait: A sziget lakói évente több mint 300 napon át örvendhetnek a napsütésnek, amelynek megvannak a maga árnyoldalai is. „A perzselő és vakító nyári napsugárzás ellen muszáj védekezni.” S ezt tudja maga az építész is.

Színében is megtervezett árnyékoló

Így amikor Cagliari egyik külvárosában lakóházat tervezett, az erős napsütés elleni védekezés szándéka végigkísérte a tervezés folyamatát. „Színvilágunkban a fehérre és a szürke enyhe árnyalataira helyeztük a hangsúlyt” – magyarázza Pier Francesco Cherchi. „A ragyogó napsütésben ezek érvényesülnek a legjobban. Az erkélyeket optikailag meghosszabbítottuk, a külső falakat hasonló szélességben sötétszürkére festettük, harmóniát teremtve így az erkélyek és az alattuk lévő teraszajtók között.

Takaróelem és árnyékoló egyben

Az erkélyek burkolata rombusz, 62x23x3-as expandált lemez, „bár nem az erkélyajtó magasságában, hanem harmadával magasabban” – fejtegeti tovább Pier Francesco Cherchi. „Az expandált lemez így mintegy kiemelt homlokzattá válik. A lodzsáknak e fajtájával, amelyeket az itáliai reneszánsz különösen kedvelt és üveggel zárt le, délen gyakorta találkozhatunk. Ma ennek egy modernebb megvalósulását, az expandált lemezt választottuk.”

Expandált lemez homlokzat

Nemcsak esztétikus, de két fontos szerepet is ellát: „Egyrészt takaróelem, hisz lakott övezetben vagyunk, ahol nincs túlságosan messze a szomszéd épület, másrészt védelmet nyújt az erős napsugárzással szemben.” Amivel ismét visszakanyarodtunk eredeti témánkhoz, hiszen az építész expandált lemez konstrukciójának utóbbi is fontos szerepe: „Az expandált lemezt acélkeretekre rögzítettük” – magyarázza Pier Francesco Cherchi – „majd az éleket ráhajlítottuk s ráhegesztettük a keretekre. A belső oldalakra textilborítást helyeztünk, ami megnöveli az árnyékoló hatást.” A teljes kivitelezés Ledda Frederico (Omnimat lakatos műhely, Elmas) nevéhez fűződik.

Modern megjelenés - kedvező ár

Mindezektől függetlenül, mondhatni éghajlati övön innen és túl a MEVACO expandált lemezek számos, kézzel fogható előnyét sorolja az építész: „Azért is alkalmazzuk szívesen, mert költségtakarékosak és könnyen feldolgozhatók. Ha homlokzati elemként építjük be, amellett, hogy megfelelnek a hagyományos építészeti megoldásoknak, modern külsőt kölcsönöznek az épületnek.” Így élvezik a ház lakói az expandált lemez lodzsák minden előnyét, még ha az eget néha felhők borítják is. Hiszen a szardíniaiak tudják: a következő napsütéses nap nem várat sokáig magára.

Oldal nyomtatása

Weboldalunk Internet Explorerrel nem kompatibilis. A tartalom optimális megjelenítéséhez a Google Chrome böngészőt ajánljuk.

A Chrome letöltése Bezár

FELIRATKOZÁS A HÍRLEVÉLRE

Tájékozódjon rendszeresen a MEVACO termékeinek és szolgáltatásainak újdonságairól, ismerjen meg izgalmas alkalmazási lehetőségeket!

  • Legyen mindig tájékozott!
  • Fedezzen fel újabb és újabb lenyűgöző alkalmazási lehetőségeket!
  • Értesüljön elsőként remek akcióinkról!

Szeretném kérni a MEVACO Newslettert. Kijelentem, hogy elmúltam 16 éves. Az általános információkat, szakmai tanácsokat, rendezvényekről szóló tájékoztatásokat tartalmazó, valamint az új termékeket és szolgáltatásokat bemutató MEVACO Newslettert díjmentesen kapom. A hírlevélről lejelentkezni a megadott linken bármikor van lehetőségem.

Köszünjük, hogy feliratkozott hírlevelünkre. A megerősítéshez hamarosan egy e-mailt küldünk Önnek.